Finomságok Konyhája: Amerikai barátságkenyér

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2121 fő
  • Képek - 10276 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2454 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2121 fő
  • Képek - 10276 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2454 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2121 fő
  • Képek - 10276 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2454 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2121 fő
  • Képek - 10276 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2454 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Amerikai barátságkenyér alaptészta
                           (amish sütemény)
                 ----------------------------------
Hozzávalók az alaptésztához:

1 csomag szárított élesztő,1/4 csésze (0,6 dl)langyos víz,
3 csésze (7,5 dl azaz 40-50 dkg)finomliszt,
3 csésze (7,5 dl azaz 70-75 dkg kristálycukor,
3 csésze (7,5 dl)langyos tej

Hozzávalók a barátságkenyérhez:

1 csésze (2,5 dl)alaptészta,2/3 csésze (1,65 dl)étolaj,
2 csésze (5 dl azaz 30-35 dkg)finomliszt,
1 csésze (2,5 dl azaz kb.25 dkg)kristálycukor,
3 tojás, 1 mokkáskanál sütőpor,1 mokkáskanál szódabikarbóna,
1 kiskanál őrölt fahéj,1 mokkáskanál só,1 zacskó vaníliás cukor.

Ezenkívül mehet még bele:1 csésze (2,5 dl azaz kb.15 dkg) darált dió,
vagy durvára vágott mogyoró,fél csésze apróra vágott aszalt gyümölcs.

        ---------------------------------------------------1/.
Elkészítjük az alaptésztát (amish alapot).Ehhez az élesztőt a langyos
vízzel símára keverjük,10-15 percig állni hagyjuk.Egy nagy tálban
összekeverünk 1 csésze lisztet,1 csésze cukrot,és 1 csésze langyos tejet.
Amikor már teljesen sima,a feloldott élesztőt is hozzáadjuk.
2/.
A tálat tiszta konyharuhával letakarjuk és ezt a kovászt szobahőmérsékleten
(nem kell hűtőbe tenni!)érleljük 4 napon át, közben mindennap egyszer
jól átkeverjük.Azután az ötödik napon 1 csésze lisztet,1 csésze cukrot
és 1 csésze tejet keverünk hozzá.
3/.
A hatodik,hetedik,nyolcadik és a kilencedik nap újra az édes semmittevésé,
mindennap egyszer fakanállal megkeverjük a tésztát,és már készen is
vagyunk.Azután a tizedik napon ismét hozzákeverünk 1-1 csésze cukrot,

lisztet,
és tejet.
4/.
Ezzel kész az alaptésztánk, amiből kiveszünk 1 csészényit (2,5 dl)és ezt
használjuk majd a barátságkenyér készítéséhez.A maradék tésztát csészényi
mennyiségekre elosztva mélyhűthetjük,ha bármikor sütni akarnánk csak
előkapjuk.
5/,
Barátságkenyérről lévén szó,1-1 csészényi alapot a barátainknak is
vigyünk át,hogy ők is süthessenek ilyen finomságot. A csészényi tésztát,
amivel dolgozunk,tálba öntjük.Az olajat, a lisztet, a cukrot, a tojásokat,
a sütőport, a szódabikarbónát, az őrölt fahéjat, a sót és vaníliáscukrot
hozzáadjuk.
6/.
Ezzel kész a barátságkenyér tésztája, amit kedvünkre ízesíthetünk,
darált dióval, mazsolával,mogyoróval, aszalt gyümölccsel,párolt, vagy
reszelt almával,reszelt citrom,vagy narancs héjával,ami éppen kéznél van.
Jól elkeverjük,azután kivajazott,belisztezett kuglófformába, vagy
őzgerinc formába töltjük.
7/.
Előmelegített sütőben,közepes lánggal (180 fokon)kb. 55 percig,tűpróbáig
sütjük.20 percig hűlni hagyjuk,majd a formából tálra borítjuk és így
hagyjuk teljesen kihűlni.Készíthetjük úgy is, hogy a masszát kiolajozott
muffinsütőben, az üregeket kétharnadig megtöltve sütjük.Ilyenkor a
tetejére sütés előtt durvára vágott diót, vagy mandulát,esetleg színes
cukorreszeléket is szórhatunk.Kb. 20 perc alatt megsül.

Szaporítás:
Amerikai barátságkenyérhez az eltett adagokból egyet a "szaporításra"
is felhasználhatunk,ekkor a második napi teendőktől kell kiindulni,
azaz a tésztát 4 napon át érleljük,közben mindennap egyszer átkeverjük.
Az ötödik napon hozzákeverünk 1 csésze lisztet,1 csésze cukrot,1 csésze
tejet, és így tovább az alaprecept szerint.

Ha van mélyhűtött alaptésztánk,akkor azt onnan kivéve legalább 3 órán
át kell szobahőmérsékleten tartani,mielőtt felhasználjuk.

                
                 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Garáz József 17 perce új képet töltött fel:

Birs_almasajt_2079784_1387_s

Garáz József 17 perce új képet töltött fel:

Birs_alma_sajt_2079783_4381_s

Garáz József 17 perce új képet töltött fel:

Birs_dzsem_2079782_1235_s

Garáz József írta 1 órája a(z) Herőce képhez:

Heroce-002_2079778_4492_s

Anna Köszönjük szépen. Mikor hazaértem a kertből az ajtó ...

Kőszeghy Anna 3 órája új képet töltött fel:

Rakott_palacsintatorta_2079781_5116_s

Kőszeghy Anna írta 3 órája a(z) Herőce képhez:

Heroce-002_2079778_4492_s

József de jól néz ki! Gratulálok! Mi is nagyon szeretjük.

Garáz József 3 órája új képet töltött fel:

Heroce-002_2079778_4492_s

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Nyuszi leves cérnametélttel, rakott...

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Pisztáciás Kep-kap képhez:

Pisztacias_kepkap_2079536_2617_s

Köszönöm Marcsikám, az finom lesz! Puszi.

Domján Mária írta 3 napja a(z) Pisztáciás Kep-kap képhez:

Pisztacias_kepkap_2079536_2617_s

Nyissad ki az ablakot fényposta indul Puszi

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu