Finomságok Konyhája: Alföldi töltött káposzta

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2132 fő
  • Képek - 11314 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2469 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2132 fő
  • Képek - 11314 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2469 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2132 fő
  • Képek - 11314 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2469 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2132 fő
  • Képek - 11314 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2469 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Alföldi töltött káposzta

7 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás

Alföldi töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 1,4 kg nem nagyon sovány sertéshús (lehet lapocka, vagy kicsontozott tarja),
  • 1 csülök,
  • 1 láb,
  • 1 nagyobb darab szalonnabőrke.
  • 1 fül,
  • 2 kg savanyú káposzta (közte 16-20 db káposztalevél),
  • 15 dkg rizs,
  • 2 tojás,
  • 1 evőkanál pirospaprika,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 2 evőkanál liszt,
  • 10 dkg zsír.
  • 1 evőkanál szárított kapor,
  • 5 dl tejföl,
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors.

Elkészítés: A húsokat alaposan letisztítjuk és megmossuk. A csülköt, a lábat, a szalonnabőrkét és a fület kuktába tesszük annyi sós vízben, amennyi ellepi. Puhára főzzük. Közben a maradék húst ledaráljuk, nyersen hozzáadjuk a többször váltott vízben megmosott és lecsepegtetett rizst, a habosra felvert tojásokat, 1 teáskanál pirospaprikát, sót, borsot. Jól összedolgozzuk. A káposztalevelek szélére halmozunk a darált húsos töltelékből, feltekerjük, és a levél két végét úgy nyomkodjuk bele a töltelékbe, hogy az, ki ne tudjon folyni. A maradék savanyú káposztát apróra vagdaljuk, és egy 7-8 literes lábas aljára terítjük. Beszórjuk a kaporral és megsózzuk. Erre sorban, egymás mellé helyezzük a töltelékeket. Annyi vizet öntünk rá, hogy szűken ellepje, és befedve felforraljuk, majd kis lángon puhára főzzük. Keverni nem, csak rázogatni szabad az edényt. Ha a kuktában megfőtt a hús, lecsöpögtetjük, kicsontozzuk, és kisebb darabokra vágjuk. A lábosban főtt káposztából a tölteléket óvatosan tányérra szedjük, a benne maradt káposztát felöntjük a csülkös főzőlével, majd a lisztből és zsírból készített paprikás rántással (amelybe a reszelt vöröshagymát is belekevertük) vékonyan berántjuk a káposztát, ügyelve arra, hogy a rántás meg ne csomósodjon benne. Állandó keverés mellett jól összeforraljuk, beletesszük a kicsontozott húsdarabokat, tetejére rendezzük a töltelékeket, végül nyakon öntjük a megsózott tejföllel.


Alföldi töltött káposzta 2.

Hozzávalók (10 személyre):

  • 1 kg kövéres sertéscomb (vagy más sertéshús),
  • 15 dkg rizs,
  • 2 tojás,
  • 1 kávéskanál pirospaprika,
  • 1 késhegynyi törött bors, só,
  • körülbelül 20 savanyú káposzta-levél,
  • 2 kg apró savanyú káposzta
  • 2 megtisztított, pörzsölt sertésláb (hosszában kettéhasítva),
  • 1 sertésfül (kettévágva).
  • 4-5 kisebb darab szalonnabőrke,
  • 1 csülök (kettévágva).
  • 50 dkg kövérkés sertéshús.
  • 1 csapott evőkanál só,
  • 10 dkg zsír,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 1 csapott evőkanál pirospaprika,
  • tejföl.

Elkészítés: Az 1 kg sertéscombot daráljuk meg, tegyük bele a rizst, a tojásokat és a fűszereket, sózzuk meg, és az egészet gyúrjuk össze. A káposztalevelekről vágjuk le a vastag ereket, és bal kezünkbe véve egy-egy levelet göngyöljünk bele 10 dkg-nyi tölteléket úgy, hogy a levél felső szé1ét ráhajtjuk a töltelékre, azután a két oldalát és utoljára a levél alsó részét. A töltelék végét ujjunkkal nyomjuk be. Tegyük az apró káposztát egy 6-8 literes lábasba. Erre rakjuk rá a töltelékeket, és öntsünk rá annyi vizet, amennyi a töltelékeket ellepi. Fedjük be a lábast és főzzük addig, amíg a töltelékek meg nem puhulnak. Közben a sertéslábat, - fület, a bőrkét, a csülköt, a sertéshúst 10 tojás nagyságú darabban tegyük egy fazékba, ere is tegyünk annyi vizet, amennyi ellepi, sózzuk meg, és az egészet fedő alatt főzzük, körülbelül egy óra hosszáig. Ha mindezek, és a töltelékek is puhára főttek, akkor szedjük ki a káposztából a töltelékeket egy tálba, és a fazékban megfőtt húsokat a levével együtt öntsük abba a lábasba, amiben a töltelék főtt. Ezután készítsünk 10 dkg zsírral hígabb rántást. Ha a rántás világosra pirult, tegyünk bele egy nagy fej, egészen apróra vágott vöröshagymát, és egy kissé kavargassuk el. Azután tegyünk bele pirospaprikát, és eresszük fel egy kevés hideg vízzel. Utána öntsük a rántást a lábasba, és sűrűn kavargatva főzzük át. Most már visszarakhatjuk a lábasba a töltelékeket. A káposztát lehetőleg nagy tálban tálaljuk. Alul helyezzük el a káposztát, és a fazékban főtt húsokat, a tetejét pedig rakjuk körbe a töltelékekkel, és bőven tejfölözzük meg. Ha a nyárról van eltéve zöld kapor, akár szárítva, akár üvegben, azt is főzzük a töltött káposztába, mert jó ízt ad neki.


Alföldi töltött káposzta 3.

Hozzávalók (10 személyre):

  • 1 kg kövéres sertéscomb (vagy más sertéshús),
  • 15 dkg rizs,
  • 2 tojás,
  • 1 kávéskanál pirospaprika,
  • 1 késhegynyi törött bors, só,
  • körülbelül 20 savanyú káposzta-levél,
  • 2 kg apró savanyú káposzta,
  • 2 megtisztított, pörzsölt sertésláb (hosszában kettéhasítva).
  • 1 sertésfül (kettévágva),
  • 4-5 kisebb darab szalonnabőrke,
  • 1 csülök (kettévágva),
  • 50 dkg kövérkés sertéshús,
  • 1 csapott evőkanál só,
  • 10 dkg zsír,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 1 csapott evőkanál pirospaprika
  • tejföl.

Elkészítés: Az 1 kg sertéscombot daráljuk meg, tegyük bele a rizst, a tojásokat és a fűszereket, sózzuk meg, és az egészet gyúrjuk össze. A káposztalevelekről vágjuk le a vastag ereket, és bal kezünkbe véve egy-egy levelet göngyöljünk bele 10 dkg-nyi tölteléket úgy, hogy a levél felső szélét ráhajtjuk a töltelékre, azután a két oldalát és utoljára a levél alsó részét. A töltelék végét ujjunkkal nyomjuk be. Tegyük az apró káposztát egy 6-8 literes lábasba. Erre rakjuk rá a töltelékeket, és öntsünk rá annyi vizet, amennyi a töltelékeket ellepi. Fedjük be a lábast és főzzük addig, amíg a töltelékek meg nem puhulnak. Közben a sertéslábat, - fület, a bőrkét, a csülköt, a sertéshúst 10 tojás nagyságú darabban tegyük egy fazékba, erre is tegyünk annyi vizet, amennyi ellepi, sózzuk meg, és az egészet fedő alatt főzzük, körülbelül egy óra hosszáig. Ha mindezek, és a töltelékek is puhára főttek, akkor szedjük ki a káposztából a töltelékeket egy tálba, és a fazékban megfőtt húsokat a levével együtt öntsük abba a lábasba, amiben a töltelék főtt. Ezután készítsünk 10 dkg zsírral hígabb rántást. Ha a rántás világosra pirult, tegyünk bele egy nagy fej, egészen apróra vágott vöröshagymát, és egy kissé kavargassuk el. Azután tegyünk bele pirospaprikát, és eresszük fel egy kevés hideg vízzel. Utána öntsük a rántást a lábasba, és sűrűn kavargatva főzzük át. Most már visszarakhatjuk a lábasba a töltelékeket. A káposztát lehetőleg nagy tálban tálaljuk. Alul helyezzük el a káposztát, és a fazékban főtt húsokat, a tetejét pedig rakjuk körbe a töltelékekkel, és bőven tejfölözzük meg. Ha a nyárról van eltéve zöld kapor, akár szárítva, akár üvegben, azt is főzzük a töltött káposztába, mert jó ízt ad neki.


Aradi disznótoros töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 25-30 dkg szalonnabőr a zsírszalonnáról,
  • 50 dkg friss kolbász,
  • 50 dkg véres hurka,
  • 50 dkg májas hurka,
  • 50 dkg lapocka,
  • 10 dkg füstölt szalonna,
  • 20 dkg rizs,
  • 5 dl tejföl,
  • 1 tojás,
  • 1, kg savanyú apró káposzta,
  • 10 db káposztalevél,
  • 1 hegyes csípős paprika vagy 2 cseresznyepaprika,
  • 1 teáskanál szárított csombor,
  • bors, só.

Elkészítés: A lapockát megdaráljuk. A rizst többször váltott vízben átmossuk, és kissé lecsepegtetjük. Sós vízben félig megfőzzük, majd a darált húsból, a félig főtt rizsből, a tojással, sóval, borssal tölteléket keverünk. A savanyú-káposzta levelekbe egyenletesen elosztjuk, és a már említett módon becsomagoljuk. 7-8 literes lábos alját kirakjuk az eldarabolt szalonnabőrrel, ezt meghintjük egy nagyon vékony réteg apró káposztával. Megsózzuk, majd rákarikázunk egy kis csípős paprikát. Megrakjuk a felszeletelt friss kolbásszal, ezt megint egy vékony réteg apró káposzta követi. Megszórjuk csomborral és megsózzuk. Ezután sorban egymás mellé tesszük a töltelékeket, erre vékony réteg apró káposztát hintünk, megsózzuk, majd a véres hurka következik. Ezt újból apró káposzta követi, amelyre a májas hurkát tesszük. Tetejére kerül az utolsó réteg apró káposzta, ezt meghintjük a maradék csomborral, kis sóval, rákarikázzuk a maradék, csípős paprikát, majd az egészet nyakon öntjük tejföllel. Az edényt lefedjük, és forró sütőbe téve, de közepes lángon sütjük 3-4 órát.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 7 éve

Ezek már közelebb állnak hozzám!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Garáz József írta 1 napja a(z) Ökörszem. képhez:

Okorszem_2118527_6011_s

Anna. Gizike! Köszönöm szépen a Nejem nevében.

Fejér Gizella írta 2 napja a(z) Ökörszem. képhez:

Okorszem_2118527_6011_s

Finom lehet ez az ökörszem ,nagyon jól néz ki ,csodálatos ....

Fejér Gizella írta 2 napja a(z) Medvehagymás baconos csiga képhez:

Medvehagymas_baconos_csiga_2118510_9152_s

Anna finom tekercseket süttél azt hiszem volt keletje ,nálunk...

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: medvehagyma krémleves pirított ...

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Ökörszem. képhez:

Okorszem_2118527_6011_s

József gratulálok ehhez a nagyon finom sütihez!...

Garáz József 2 napja új képet töltött fel:

Okorszem_2118527_6011_s

Kőszeghy Anna 3 napja új képet töltött fel:

Medvehagymas_baconos_csiga_2118510_9152_s

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Tejfölös gombapaprikás képhez:

Tejfolos_gombapaprikas_2118400_5617_s

Gizike köszönöm szépen a kedves hozzászólást!...

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Paradicsomleves ABC tésztával képhez:

Paradicsomleves_abc_tesztaval_2118325_1112_s

Köszönöm Gizike a hozzászólást! Nálunk is nagy ...

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Házilag készített lángos képhez:

Hazilag_keszitett__langos_2118396_4692_s

József ez a kefíres lángos? Jól néz ki, biztos finom volt!...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu