Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az érelmeszesedés különleges, lassú gyulladás, amely fokozatosan beszűkíti az ütőereket, számos vizsgálat bizonyította, hogy a különböző antioxidánsok ezt a kóros folyamatot hatásosan gátolják. Amerikai kutatók új tanulmánya igazolta, hogy a csonthéjas gyümölcsök között akár nyersen, akár pörkölt formában a dió tartalmazza a legtöbb növényi antioxidánst.
Joe A. Vinson és Yuxing Cai kilencféle csonthéjas gyümölcs természetes formájának, illetve pörkölt, pirított változatának antioxidáns, polifenol tartalmát hasonlította össze, sőt megvizsgálták kétféle földimogyoró kenővaj ilyen tulajdonságát is. Vizsgálataik eredménye a Food and Function februári számában jelent meg.
A mérések azt igazolták, hogy mind nyersen, mind pörkölt formában a legtöbb aktív polifenolt a dió tartalmazta, akár a pisztáciával, akár a földimogyoróval, vagy a mandulával hasonlították össze. Azt már korábban, számos vizsgálat bizonyította, hogy a rendszeres dióevés a "rossz" LDL koleszterin vérszintjét csökkenti, javítja a véráramlást és lassítja az érelmeszesedést folyamatát.
A polifenolokból igen sokféle létezik és a laboratóriumi adatok azt is jelezték, hogy a leghatásosabb polifenolok ugyancsak a dióban találhatók. Az is rendkívüli előny, hogy a sütés-főzés, a meleg nem rontja lényegesen a dióban található polifenolok biológiai hatékonyságát. A mérések azt is bizonyították, hogy a dióban lévő polifenolok erélyesen kötődnek a zsírhoz kapcsolt fehérjékhez és ezzel gátolják az érelmeszesedést.
A tanulmányokban azt is kimutatták, hogy a dió polifenoljai növelik a verőerek belső felszínén lévő sejtek aktivitását, amellyel a monoamino-oxidáz gáz elválasztását végzik. Ez a gáznemű biológiai anyag a leghatásosabb értágító. A monoamino-oxidáz hiánya érszűkülethez vezet és az a szervek működését jelentősen rontja.
Paul Davis és munkacsoportja egérkísérletben kimutatta, hogy az állatok tápjába kevert dió mérhetően gátolta a rosszindulatú daganatok fejlődését és növekedését. Ezek az egerek genetikailag érzékenyek voltak arra, hogy emlőrákjuk legyen és a dió ennek a súlyos állapotnak az esélyét a felére csökkentette.
Az utóbbi vizsgálat adatait a British Journal of Nutrition februári száma közölte.
|
|
Kőszeghy Anna írta 1 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Paradicsom leves, pirított kenyérkockával, ...
Kőszeghy Anna 1 órája új képet töltött fel:
szanto hajnalka írta 1 napja a(z) Szavarin képhez:
Nagyon fincsi ez a suti!Meg nem keszitetem de mar ra ...
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Szavarin képhez:
Éva köszönöm szépen! Még nem ettem ilyen sütit, de ...
szanto hajnalka írta 2 napja a(z) Ludlab tekercs! képhez:
Koszonom Annacskam a szep szavakat!Probalkozom ...
burger eva 2 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Ludlab tekercs! képhez:
Szia Hajnikám! Nézegettem a sütis galériádat, és a benne ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!