Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Használd ki a szilvaszezont, és készítsd el mindhárom süteményt! Ne aggódj, a profiknak szánt változat sem túl bonyolult!
Egy jó tanács, mielőtt hozzáfogsz: hogy minél több gyümölcs férjen a tésztalapra, és finom szaftos legyen a süti, sűrűn, egymást kissé fedve rakd ki magozott, cikkekre vágott szilvával!
![]() |
Forrás: Fotolia |
Kezdőknek:
Mandulás szilváslepény
Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):
18
dkg vaj, 2,5 dl tej, 4 dkg friss élesztő, 15 dkg cukor, 2 zacskó
vaníliás cukor, 1 tojás, 50 dkg liszt, csipetnyi só, 1 citrom reszelt
héja, 60 dkg szilva, 8 dkg szórócukor, 10 dkg mandulapehely, kevés
margarin
Elkészítése:
1. Megolvasztunk 8 dkg vajat.
A tejet meglangyosítjuk, és feloldjuk benne az élesztőt. A cukor felét
tálba tesszük 1 zacskó vaníliás cukorral, a tojással, a liszttel, a
sóval meg a citromhéjjal. Robotgéppel beledolgozzuk az élesztős tejet
meg a folyékony vajat, és meleg helyen, letakarva 30-45 percig
kelesztjük.
2. Közben a maradék vajat is megolvasztjuk. A szilvát
kimagozzuk. A maradék cukrot és vaníliás cukrot összekeverjük a
szórócukorral. A tepsi méretére kinyújtott tésztát a margarinnal kikent
tepsibe fektetjük. Kirakjuk a szilvával, finoman belenyomkodjuk, és
további kb. 15 percig kelesztjük.
3. A szilvák közé, a tésztába
fakanál nyelével kis mélyedéseket nyomunk, és elosztjuk bennük a vajat. A
lepény tetejét megszórjuk a cukros keverékkel meg a mandulapehellyel,
és előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 percig sütjük.
Elkészítési idő kb. 1 óra, kb. 1050 kJ (250 kcal) / darab.
Nyersen és aszalva is szeretjük, a belőle főzött lekvár igazi klasszikus. Sárgabarackból habsipkás tortát is készíthetsz, eláruljuk a receptjét.
Haladóknak:
Szilvás túrótorta
Hozzávalók (12 szelethez):
50
dkg szilva, 75 dkg túró, 75 g tejföl, 20 dkg cukor, 3 ek citromlé, 3
tojás, 2 zacskó vaníliaízű pudingpor (5 dl tejhez; főzős), 2 ek
búzadara, 3-5 ek sárgabaracklekvár, a tetejére szórócukor, margarin
Elkészítése:
1.
A szilvát félbevágjuk, kimagozzuk, majd a felét cikkekre vágjuk. A
túrót összekeverjük a tejföllel, a cukorral, a citromlével, a tojással, a
pudingporral meg a búzadarával. A masszát margarinnal kikent, liszttel
meghintett 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk. Kirakjuk a
szilvával, és előmelegített sütőben, 175 fokon 50-60 percig sütjük.
Szükség esetén sütés közben letakarjuk alufóliával.
2. A sütőből
kivett tortát elválasztjuk a karimától, és kb. 2 órán át hűlni hagyjuk. A
lekvárt megmelegítjük, és a szilvára kenjük. Szórócukorral meghintve
kínáljuk.
Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra, kb. 880 kJ (210 kcal) / szelet.
Ha lekvárt főznél szilvából, a befőzéshez itt találsz hasznos tippeket.
A szilva-kivi dzsem receptjét pedig itt olvashatod el.
Profiknak:
Szilvás tiramisutorta
Hozzávalók (12 szelethez):
3
tojás, 10 dkg + 4 ek cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, só, 8 dkg liszt, 5
dkg étkezési keményítő, 1 tk sütőpor, 10 dkg babapiskóta, 3 ek
szilvapálinka, 60 dkg szilva, 1 zacskó málnaízű gyümölcskocsonyapor (5
dl folyadékhoz; főzős), 2,5 dl meggylé, 250 g tejszín, 1 zacskó
habfixáló, a tetejére porcukor és kakaópor, sütőpapír
Elkészítése:
1.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket 3 ek vízzel kemény habbá
verjük, és közben beleszórunk 10 dkg cukrot, 1 zacskó vaníliás cukrot
meg csipetnyi sót. Beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd rászitáljuk a
2-3 dkg keményítővel meg a sütőporral elvegyített lisztet. Az alján
sütőpapírral kibélelt, 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, és
előmelegített sütőben, 175 fokon 20-25 percig sütjük. Rövid pihentetés
után kivesszük a formából, kihűtjük, és keresztben félbevágjuk.
2. A
babapiskótát feldaraboljuk. Az alsó tortalap köré karimát pattintunk, és
meglocsoljuk a pálinkával. A szilvát félbevágjuk és kimagozzuk. A
kocsonyaport a maradék keményítővel és cukorral összekeverve 10 ek
meggylébe vegyítjük. A többi meggyléhez keverjük a feloldott
kocsonyaport, majd beleszórjuk a szilvát és felforraljuk.
3. A kompót
2/3 részét elosztjuk a tortalapon, és hűtőbe állítjuk. Miután
megdermedt, rányomkodjuk a babapiskótát, és rásimítjuk a maradék
kompótot. A tejszínt a maradék vaníliás cukorral meg habfixálóval kemény
habbá verjük, a kompótra simítjuk, és befedjük a másik tortalappal. A
tortát 1 órára hűtőbe állítjuk. Fogyasztás előtt meghintjük porcukorral
és kakaóporral.
Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra, kb. 1090 kJ (260 kcal) / szelet.
További receptekért kattints a Recepttárra, ha a hozzávalókról és a konyhai eljárásokról informálódnál, gasztroszótárunkra!
|
|
burger eva 2 hete új képet töltött fel:
Szotojka Tipi Kurós Olasz írta 2 hete itt:
vanaki nem akar meg hivni egy fincsi ebédre naon éhes vok
Kőszeghy Anna írta 3 hete itt:
Köszönöm, hogy KLUB tag- társ lehettem veletek!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!