Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát Miclausné Király Erzsébet indította 12 éve
A Székely-konyha messze földön híres, aki itt jár és megkostólja a székely nép hagyományos ételeit biztosan nem távozik rossz szájízzel. A székely nép több hagyományos ízű ételkülönlegességgel rendelkezik, mindegyik a helyi szokások és szájízek szerint ízesítve. Elkészítésük vídékenként változó, de jórészt az alapanyagok hasonlóak.
Hozzászólások eddig: 78
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Erdélyi körözött
40 dkg juhtúró,
8 dkg vaj,
1 dl tejföl,
2 dkg tárkony,
10 dkg póréhagyma,
5 g pirospaprika,
1 db fejes saláta,
15 dkg lila hagyma,
só.
Elkészítés
A juhtúrót áttörjük, hozzáadjuk a lágy vajat, a tejfölt, és habverővel simára keverjük. Friss tárkonylevelet és a póréhagymát vágódeszkára téve apróra vágjuk, majd ezt is a túróhoz adjuk. Sóval, egy kevés pirospaprikával fűszerezzük és jól elkeverjük. Üvegtányérra megmosott és leszárított salátaleveleket teszünk, és ízlésesen formálva, erre halmozzuk fel a körözöttet. A lila hagymát vékony karikákra szeljük, és a körözöttet ezzel díszítjük.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Erdélyi lángos
40 dkg liszt, 2 közepes nagyságú burgonya, 1 tojássárga, 1-1,5 dl tej, 1 teáskanál só, 3 dkg élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 1 kicsi padlizsán, 2 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis tej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, törött bors bőven, olaj a sütéshez
Elkészítés
Fél dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd letakarva, langyos helyen fölfuttatjuk. Vigyázzunk, hogy a tej valóban langyos (és ne meleg!) legyen, mert az élesztőgombák a melegtől elpusztulnak! A burgonyát héjastul, kuktában a jelzéstől számítva 5 percig takaréklángon főzzük. Még melegen meghámozzuk és áttörjük. A liszttel, a tojássárgával, az élesztővel és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, és langyos helyen (de nem a meleg tűzhelyen), lisztezett tálban, a tetejét is belisztezve, tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A padlizsánt megmossuk, letörölgetjük, majd héjastul kis kockákra vágjuk és megsózzuk. A felforrósított 3 evőkanál olajon üvegesre pirítjuk a megtisztított és karikára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát, és a sós létől lecsöpögtetett padlizsánkockákat. Fedő alatt saját levében puhára pároljuk. Ha már üveges, belekeverjük a lehéjazott, karikára vágott paradicsomot, megborsozzuk, és együtt pirítjuk néhány percig. A lángos-tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle. Egy-egy lángos közepére teszünk a padlizsános töltelékből, a tésztát félbehajtjuk, majd a széleit jól összenyomva a nyújtófával kissé lelapítjuk. Bő forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.
[Törölt felhasználó] üzente 12 éve
Domján Mária üzente 12 éve
Domján Mária üzente 12 éve
[Törölt felhasználó] üzente 12 éve
Felvidéki palacsinta
A juhtúrót áttörjük, finomra vágott vöröshagymával, sóval, törött borssal, tejföllel krémszerűvé keverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük és felgöngyöljük. Kivajazott tálba fektetjük a palacsintákat, finomra vágott kaporral ízesített tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Fejes salátával tálaljuk.
[Törölt felhasználó] üzente 12 éve
Tordai pogácsa
Hozzávalók
4 dkg vaj, 12 dkg cukor, 5 dkg méz, 3 g fahéj, 3 g szegfűszeg, 1 dkg sütőpor, 38 dkg liszt, 3 g törött bors, 1-2 dl tej, 1 db tojássárga
Kenéshez: 1 db tojássárga
Elkészítés
Keverőtálba tesszük a vajat, a cukrot és a mézet, majd simává, habossá keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, törött fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. Beletesszük a tojások sárgáját, a sütőport és törött fekete borssal fűszerezzük. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy összegyúrva közép-kemény tésztát kapjunk. Hosszúkás alakúra megformáljuk, a közepét késsel hosszában bevágjuk, majd tojássárgájával megkenjük. Mérsékelt hőfokú sütőben megsütjük, majd kihűtjük.
[Törölt felhasználó] üzente 12 éve
Szavarin
Hozzávalók
A tésztához: 5 tojás, 5 kanál cukor, 5 kanál zsemlemorzsa, 1 csapott kanál liszt.
A sziruphoz: 4 dl. víz, 200 g cukor, 3 kanál rum. A töltelékhez: 300 ml habtejszín, 3 kanál porcukor.
Elkészítés
A tojások sárgáját szétválasztjuk a fehérjétől. A tojás sárgájához hozzáadjuk a cukrot és simára keverjük. A fehérjékből kemény habot készítünk. A kikevert tojás sárgájához hozzákeverjük a zsemlemorzsát és a lisztet, úgy hogy csomómentes legyen. Ezután lassan belekeverjük a kemény habbá vert tojás fehérjét is. Vigyázva arra, hogy a hab ne törjön össze. Ha ezzel kész vagyunk, akkor az egészet kikent, vagy kibélelt muffin sütőbe tesszük. Előmelegített sütőbe (kb. 160 Celsius fok) aranysárgára sütjük. Mielőtt kivennénk, még elvégezhetjük rajta a tesztet fogpiszkálóval. Beleszúrjuk az egyik süti közepébe, és ha ráragad, akkor még visszatesszük. Amíg sül, elkészíthetjük a szirupot is a fent leírt alapanyagokból. A vízből, a cukorból és a rumból szirupot készítünk. Ezt addig főzzük, amíg a cukor teljesen elolvad. A tűzről levéve hozzáadjuk a rumot. Ha a sütemények elkészültek kivesszük őket és egy mélyebb edénybe rakjuk, lelocsolva a kihűlt sziruppal. Addig várunk, amíg a sütemények beitták az összes szirupot. Ezután mindeniknek levágjuk a tetejét és telenyomjuk tejszínhabbal, végül visszatesszük mindenik kalapját. Porcukorral megszórjuk és elfogyasszuk.
Forrás:
http://receptekide.x3.hu
Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Vegyes gyümölcsleves, roston sült ...
Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Télre is gondolunk. Reszet alma eltevése . képhez:
József csodásan néz ki ez a finom reszelt alma!- és még ...
Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Almás lepény . {Saját termésű Éva almából} képhez:
József gratulálok! Nagyon finom lepényt sütöttetek! Én is...
Garáz József 4 napja új képet töltött fel:
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Palóc leves-mármegint képhez:
Már megint főztem palóc levest, és feltöltöttem sokadiknak,...
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Tojás pörkölt nokedlivel. képhez:
Kedves József! Sajnálom, hogy vizsgálatokra kell járnotok...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás