Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát [Törölt felhasználó] indította 12 éve
Bár egész évben sokak kedvence, a fánk, igazán farsangkor lesz főszereplő. A vidám télűzés közepette tucatszám fogy a szalagos, a csöröge, a rózsa, a töltött, a bécsi,virág stb.
Hozzászólások eddig: 12
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Mandulaízű fánkok recept
Hány személyre: 6
» 500 g liszt
» 2 teáskanál sütőpor
» 150 g kristálycukor
» 3 csepp keserűmandula aroma
» 2 evőkanál rum
» 3 tojás
» 150 g vaj
» olaj
» porcukor
A sütőporos lisztkupac közepébe mélyedést készítünk, majd beletesszük a cukrot, az aromát, a rumot, a tojásokat és a szeletelt vajat. Alaposan összegyúrjuk, majd 1 cm vastagra nyújtjuk és mandula formákat vágunk ki belőle. Kis pihentetés után a tészták mindkét felét forró olajban aranybarnára sütjük, majd lecsöpögtetjük őket. Végül, amíg még meleg, meghintjük porcukorral.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Francia sonkás fánk recept
Hány személyre: 4-6
» leveles tészta
» 1 tojássárgája
» 15 dkg főtt, füstölt sonka
» tejföl
» őrölt bors
A tésztát kinyújtjuk, majd egy széles pohárral köröket szaggatunk ki belőle. Ezután minden második kör közepét még egy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A nagy korongokra egy-egy gyűrűt teszünk, majd a kis korongokkal együtt az összeset sütőlemezre tesszük, és felvert tojással megkenjük. Így készre sütjük, közben a darált sonkához keverjük a tejfölt, megborsozzuk, majd ezt eloszlatjuk a gyűrűs korongokon. Végül a kis korongot a tetejére tesszük, és már kínálhatjuk is.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Gesztenyefánk recept
Hány személyre: 4-6
» képviselőfánk tészta
» 25 dkg gesztenyemassza
» 4 dl tejszín
» 1 ek. porcukor
» fél citrom reszelt héja
» porcukor
Az összetört gesztenyét a tejszínnel kikeverjük, majd a megsütött fánkokat ezzel megtöltjük. A tejszínt a cukorral és a reszelt citromhéjjal felverjük, majd a gesztenyés krémre kanalazzuk. Végül a fánk tetejével befedjük, és már kínálhatjuk is.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Fánk (gyorskelesztős) recept
Hány személyre: 4-6
» 50 dkg liszt
» 2 tojássárgája
» 2 ek. porcukor
» 5 dkg vaj
» 3 dkg élesztő
» 1/2 l tej
Az élesztőt kevés tejben megfuttatjuk. A tojássárgáját az olvasztott vajjal és a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt. A kelesztőben a lisztet összegyúrjuk a tejjel, és a tojásos masszával, majd megkelesztjük. Forró olajban kisütjük.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
5 perces fánk recept
» 1 db tojás, 1 csg. sütőpor, 1 kis doboz natúr joghurt, 15 dkg liszt
Össze kell keverni a hozzávalókat és egy evőkanállal, forró olajba szaggatni és kisütni, majd a végén lecsöpögtetni, lekvárral, porcukorral tálalni.
[Törölt felhasználó] üzente 12 éve
Rózsafánk
Hozzávalók:
10 dkg vaj, vagy margarin,
2 db egész tojás + 2 tojássárga,
1 és fél dl tej,
40 dkg finomliszt,
2 dkg élesztő,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
csipetnyi só,
a tetejére:
fahéjas porcukor,
málna- vagy eperdzsem.
Elkészítés: Fél dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a lisztet, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Míg a kovász kel, a vajat, a tojásokat, a megmaradt tejet, a citromhéjat és a sót habosra keverjük, ezután összedolgozzuk a liszttel és a megkelt kovásszal. A tésztát hólyagosra verjük (ez a robotgép keverőjével gyorsan megy), és lisztezett deszkára téve azonnal kinyújtjuk (pihentetés nélkül). Kis csillag- vagy csipkés szélű karikaformával kiszaggatjuk. Felvert (de még folyékony) tojásfehérjével 3 darabot összeragasztunk, és a közepét összenyomjuk. Ezáltal a fánk a forró olajban rózsaformájúra szétnyílik. Sütés után itatósra terítjük, hogy az az olajat beszívja. Fahéjas cukrot szórunk rá, és egy-két evőkanál vízzel kenhetőre hígított dzsemmel tálaljuk. Kissé munkaigényes, de nagyon finom.
[Törölt felhasználó] üzente 12 éve
Ekler fánk
(eclair)
Hozzávalók:
10 dkg vaj, vagy 8 dkg zsír
15 evőkanál víz
15 dkg jó liszt
5 db közepes nagyságú tojás.
Töltelék:
Fél liter tej
2 tasak vaníliás cukor
4 db tojás
4 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt
Tejszínhab.
Tetejére:
2 kanál cukorból készített karamell, vagy porcukor.
Elkészítés: A tészta főzve készül. A vizet a vajjal felforraljuk, azonnal belekeverünk 15 dkg jó lisztet, és addig főzzük, míg az edény falától elválik. Levesszük a tűzről, 2-3 percig állni hagyjuk, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat, mindegyikkel alaposan elkavarva. Kivajazott lisztezett tepsibe, nyomózsák segítségével hosszúkás csíkokat nyomunk egymástól távol. A tepsit jól felforrósított sütőbe tesszük, a lángot 10 perc múlva kissé mérsékeljük. A sütő ajtaját 20 percig nem nyitjuk ki, különben a fánkok összeesnek. A szép sárgára sült fánkokat hagyjuk kihűlni, majd oldalukat éles késsel mélyen bevágjuk, és az üreges belsejüket, jó púposan megtöltjük vanília krémmel, és a krém tetejére tejszínhabot teszünk. A megtöltött fánkokat szorosan egymás mellé deszkára sorakoztatjuk, és 2 kanál cukorból készített, aranysárga karamellel lecsurgatjuk. De úgy is jó, ha vaníliás porcukorral vastagon megszitáljuk. Ez a tészta kipróbáltan jó lisztet igényel. A vanília krém így készül: 0,5 l tejből félreteszünk egy borospohárnyit, a többit felforraljuk 2 tasak vaníliás cukorral. Amíg felforr, 4 tojássárgáját kikeverünk 4 kanál cukorral, hozzádolgozunk 2 púpozott evőkanál lisztet, lassan feltöltjük a hideg tejjel. A felforralt tejbe belekeverjük a tojásos keveréket, állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A krémet levesszük a lángról, és azon forrón belevegyítjük a cukor nélkül kemény habbá vert 4 tojásfehérjét. Miután a krém kihűlt, megtöltjük a fánkokat. Pudingporból (vanília ízű legyen) ugyanígy készíthetünk krémet, ahhoz elég 2 tojás.
[Törölt felhasználó] üzente 12 éve
Csokoládés fánk
Hozzávalók: A tésztához:
120 g margarin,
120 g liszt,
csipet só,
150 ml víz,
4 db tojás
A mártáshoz:
80 g porcukor,
25 g liszt,
1 csomag vaníliás cukor,
2 db tojássárgája,
15 g kakaópor,
25 ml rum,
100 g étcsokoládé,
250 ml tej
Elkészítés: A vizet a margarinnal és a csipetnyi sóval felforraljuk. A lisztet beleszórjuk, és kis lángon addig kevergetjük, amíg elválik az edény falától. Majd lehúzzuk a tűzről és a tojásokat egyenként beleütve a tésztát jól kidolgozzuk. A tésztából diónyi gömböket szaggatunk kanál segítségével, és közepesen forró olajban kisütjük. Csepptálcára szedve lecsöpögtetjük. A mártáshoz a hozzávalókat összekeverjük, a csokit tördeljük a tejbe és forraljuk fel külön edényben, és összekeverjük a cukros masszával és addig forraljuk, míg besűrűsödik. Tálaláskor a fánkokra öntjük. Készíthetjük úgy is hogy a csepptálcán bevonjuk a csokimázzal!
[Törölt felhasználó] üzente 12 éve
Almafánk:
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt,
50 dkg tisztított reszelt alma,
fél liter tej,
2 db egész tojás,
fél dkg élesztő,
3 dkg zsír,
1 evőkanál porcukor,
1 mokkáskanál só,
a sütemény tetejére fahéjas porcukor.
Elkészítés: Fél dl tejben elkeverjük az élesztő és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. (A megkelt élesztő feljön a bögre tetejére.) Mély tálba öntjük az átszitált lisztet és a közepébe mélyedést vájunk. Ide tesszük a megkelt élesztő, a sót, a z egész tojásokat, a zsírt, és annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. A cipóvá gyúrt tésztát lisztezett tálba rakjuk, tetejét is gyengén belisztezzük, majd tiszta ruhával letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután beldolgozzuk a reszelt almát, végül fél centi vastagra kinyújtva egy közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A fánkokat 180 C°-os hőmérsékletű olajba tesszük és 2-3 perc alatt szép pirosra megsütjük. Egyszerre csak keveset tegyünk az olajba, mert a fánkok sülés közben megnőnek! Papírtörülközőre téve felitatjuk a felesleges olajat és fahéjas porcukorral meghintjük. Kissé bonyolult a készítése, de nagyon ízletes.
[Törölt felhasználó] üzente 12 éve
Zsírban,olajban sült fánkok receptjei:
Alföldi fánkocskák
Hozzávalók:
15 dkg vaj,
5 dkg porcukor,
4 tojás,
15 dkg méz,
50 dkg liszt,
csipet só,
1 kk. sütőpor,
olaj a sütéshez,
20 dkg friss eper,
10 dkg kristálycukor,
5 cl triplisec,
porcukor.
Elkészítése: A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a porcukorral, mézzel és az egész tojásokkal félkeménységű tésztát gyúrunk. Szép simára, jól kidolgozzuk, mint egy leveles tésztát. Folpackba csomagoljuk, és 30 percig hűtőbe tesszük. Ezután 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, derelyevágóval kis téglalapokat vágunk, majd felhevített olajban kisütjük. A fánkocskákat nem olvadó porcukorral megszórjuk. Eperöntettel tálaljuk. Az öntethez az epret összeturmixoljuk a cukorral, és a likőrrel ízesítjük.
Kőszeghy Anna írta 11 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Krumplis tészta ( fodros nagy kockával),...
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Tejfölös zöldbab főzelék, roston sült ...
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Túrós tészta. képhez:
József finom ebédetek volt! Mindkettőt szeretem.
Garáz József 2 napja új képet töltött fel:
Garáz József 2 napja új képet töltött fel:
Garáz József írta 2 napja a(z) Töltött dagadó törtburgonya és párolt lilakáposzta. képhez:
Anna ! Nagyon sajnálom. Nálunk is hasonló a baj.
Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Gombamártásos szélesmetélt képhez:
Marcsi köszönöm a hozzászólást! Nagyon...
Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Fahéjas mikrós sült alma képhez:
Barátnőm köszönöm a kedves hozzászólást! Isteni finom...
Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Töltött dagadó törtburgonya és párolt lilakáposzta. képhez:
József nekem is sokat romlott az egészségem, nem is tudok...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás