Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát [Törölt felhasználó] indította 12 éve
Kedves Klubtagok!
Szeretném,ha van birtokotokban régi,anyukáktól,nagymamáktól rátok maradt receptek,akkor kérném ide beírni.
Köszönöm:Edit klubvezető.
Hozzászólások eddig: 14
[Törölt felhasználó] üzente 10 éve
Esztergomi linzer
50 dkg liszt, 1 egész tojás, 1 sütőpor, 25 dkg kristálycukor, 20 dkg zsír, 1 dkg kakaó, tejfel vagy annyi tejszín, amennyit felvesz. Töltelék: 10 dkg darált dió, 10 dkg kristálycukor, házi baracklekvár.
A sütőporral elegyített lisztet az anyagokkal összegyúrjuk, kétharmad részét kinyújtjuk, tepsibe tesszük, és lekvárral megkenjük, megszórjuk cukrozott dióval. A maradék harmadból berácsozzuk. Előmelegített sütőben közepes tűzön sütjük.
[Törölt felhasználó] üzente 10 éve
Kókuszos linzer
A tésztához: 40 dkg liszt, 1 Ráma margarin, 10 dkg porcukor, fél sütőpor, 1 evokanál tejföl, 4 tojássárgája.
A liszthez keverjük a cukrot, sütőport, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Összeállítjuk a tojássárgájával és a tejföllel. Jól összegyúrjuk. Pihentetjük 20 percig, majd vékonyra nyújtjuk és
tetszés szerinti formára kiszúrjuk.
A töltelékhez: 4 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 10 dkg kókuszreszelék.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Hozzávegyítjük a kókuszreszeléket és a formázott tésztára halmozzuk. Tetejére egy cikk diót rakunk. Előmelegített sütőben közepes tűzön kisütjük.
[Törölt felhasználó] üzente 10 éve
Linzerszelet
A tésztához: 42 dkg liszt, 20 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1 tojás, 1 sütőpor, 1 kanál kakaó, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál só, 1 citrom héja és leve.
A lisztbe belekeverjük a sütőport, cukrot, sót és a lereszelt citromhéjat. Elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a citrom levét és a tejföllel összegyúrjuk. Kidolgozzuk és három cipóra osztjuk. Az egyikbe beledolgozzuk a kakaót. Mindhárom cipót hűtőbe tesszük és egy órát pihentetjük. Utána tepsi nagyságúra kinyújtjuk. Az első tésztát megkenjük lekvárral, lefedjük a barna tésztával, azt is megkenjük lekvárral és lefedjük a harmadik tésztával. Előmelegített sütőben erős tűzön kisütjük.
A töltelékhez és a bevonathoz: barack - és birslekvár, 3 tojássárgája, 15 dkg porcukor.
A kétfajta lekvárt „tölteléknek” használjuk. A tojássárgáját porcukorral összekeverjük és a meleg tészta tetejére tesszük.
Ízlés szerint szeletelve kellemes ízekkel örvendeztet meg bennünket ez az egyszerű linzer.
[Törölt felhasználó] üzente 10 éve
Túrós linzer
Hozzávalók: 25 dkg túró, 20 dkg margarin, 30 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor
Elkészítése: a hozzávalókat kézzel összegyúrjuk úgy, hogy a tészta szinte sima legyen. Legjobb, ha házi túrót használunk, ennek nagyobb a zsírtartalma, ezért könnyen beledolgozható a linzertésztába és az íze is kellemesebb, mint a ?morzsás?, sovány túróé. A tésztát összedolgozás után fél órára a hűtőben pihentetjük, hogy nyújthatóvá váljék. Enyhén lisztezett nyújtódeszkán 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Aki a kicsit pufókabb linzereket szereti, 1 cm vastagságúra nyújtsa a tésztát. Tetszés szerinti formákat szaggassunk belőle. (Advent közeledtével elővehetjük a fiók mélyére süllyesztett csillag és karácsonyfa alakú formákat!)
Mivel a tészta vajas, elég, ha hideg sütőlemezre helyezzük a linzereket, az igényesebbek sütőpapírral is kibélelhetik a tepsit, így a linzer alja szép, világosbarna lesz. Alacsony fokozaton kb.10 percig süssük, szárítsuk a tésztát, kivételekor még puha, akkor éri el igazi állagát, ha hűlni hagyjuk. Ínyencek és ráérősek olvasztott csokoládét is csorgathatnak rá. Fémdobozokban tárolva másfél hétig is eláll, ha addig fel nem faljuk!
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Csirkemell fehérboros-tejszínes mártásban
Ízletes, gyors vacsora.
Hozzávalók (4 főre):
4 csont nélküli, lebőrözött csirkemell
só
bors
kevés liszt
60 g vaj
fél fej vöröshagyma, durvára vágva
1 sárgarépa, durvára vágva
125 ml csirkehús leves
125 ml száraz fehérbor
A mártáshoz:
100 ml tejszín
só
csipet Cayenne bors
150 g csiperkegomba, negyedbe vágva
20 g vaj
Elkészítés:
A húst megmossuk, szárazra töröljük, sózzuk-borsozzuk, és lisztben megforgatjuk.
Egy serpenyőben a vajat felmelegítjük, a húst a hagymával és a sárgarépával együtt a vajban megpirítjuk. Húslevessel és borral felöntjük.
Lefedve, lassú tűzön, kb. 30 perc alatt puhára dinszteljük. A csirkemelleket kivesszük.
A mártáshoz a megmaradt főzőlevet paszírozzuk, a tejszínnel felöntjük, és kb 10 percig főzzük.
Sóval és Cayenn borssal ízesitjük.
A gombát vajban megpirítjuk, és a szószba tesszük.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Csirkecomb székely módra
Hozzávalók: 4 csirkecomb, 1 kg vöröshagyma (nem tévedés!), 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 75 dkg burgonya, 3 dl tejszín, 1 teáskanál citromfű, 1 csokor friss tárkonylevél (vagy 1 púpozott mokkáskanál szárított tárkony), 1 mokkáskanál
őrölt szerecsendió-virág, 1 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött fekete bors.
Elkészítés: A burgonyát megmossuk és héjában puhára főzzük. Közben a csirkecombokat a forgóknál kettévágjuk, és jól megsózzuk, majd a felforrósított olajon, erős lángon lepirítjuk és félretesszük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és karikákra vágjuk, a füstölt szalonnát vékony csíkokra metéljük. A főtt, hámozott burgonyát almareszelőn lereszeljük és hagyjuk kihűlni. Ezután hozzákeverünk 1 dl tejszínt, sót, szerecsendió-virágot és kiolajozott tűzálló tálba öntjük. Betakarjuk a
vöröshagyma-karika felével, rászórjuk a fele füstölt szalonnát, majd egymás mellé rátesszük az elősütött csirkecombokat. Erre kerül a megmaradt vöröshagyma és a füstölt szalonna. A maradék tejszínnel elkeverjük a nagyon finomra metélt tárkonyt, a citromfüvet, a borsot, kevés sót teszünk bele, és az ételre locsoljuk. A tálat lefedjük és 40 percre előmelegített, forró sütőbe toljuk, majd a fedőt levéve pirítjuk.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Csokis néger kocka
Hozzávalók:
22 dkg liszt
5 tojássárgája
5 dkg Rama margarin
3 dkg kakaópor
1 csomag sütőpor
20 dkg cukor
16 evőkanál tej
A habhoz:
5 tojásfehérje
18 dkg porcukor
A tetejére:
5 dkg csokoládé vagy tortabevonó
1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A cukrot a margarinnal és a tojássárgákkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a liszt+kakaópor+sütőpor keveréket és a tejet, majd ezzel is simára keverjük. A hagyományos piskótatésztánál sűrűbb masszát kell kapnunk. Kikent, lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Ezalatt a fehérjét felverjük, majd gőz fölött tovább verjük, s közben 2-3 adagban hozzáadjuk a porcukrot.
A kisült tésztára rásimítjuk a habot, és ha még nem elég kemény, vissza lehet tenni 5-10 percig a sütőbe.
A tetejére a fél tábla csokit megolvasztjuk az olajjal, és evőkanállal rácsurgatjuk a habra.
Megjegyzés:
Csokis is, habos is, és az egész tepsi (23×36 cm)
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Bogi szelet
Hozzávalók:
5 db tojás
12 ek cukor
2 cs vanillin cukor
3 dl tej
15 ek finomliszt
1 cs sütőpor
2,5 dl olaj
3 ek kakaópor
Elkészítése:
TÉSZTA:
A tojást a cukorral és a vaníliával habosra verjük, ha elolvadt a cukor beleöntjük a tejet. Külön kikeverjük a lisztet, sütőport és a kakaóport, majd összeöntjük őket. Ezután beleöntjük az olajat, és zsírozott, lisztezett tepsibe 180-200 fokon 25-30 percig, tűpróbáig sütjük.
Közben felfőzünk 1 dl tejet 6 ek. cukorral, és a kisült még meleg, felkockázott piskótát meglocsoljuk vele.
CSOKI:
10 dkg vajat felolvasztunk 4 ek. kakaóport és 2 ek porcukrot teszünk bele és a tészta tetejére kenjük.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Bakacsók
Hozzávalók
Tészta
6 tojás
12 kanál cukor
6 evőkanál forró víz
18 dkg dió
1 csomag sütőpor
6 evőkanál liszt
Krém
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 adag feketekávé
1 tojás sárgája
csokoládé
rum
mazsola
Elkészítés
A tojássárgákat a cukorral, vízzel jól elkeverjük, hozzáadjuk a darált diót, a sütőporral elkevert lisztet és a keménnyé vert tojásfehérjét.
Kikent, lisztezett tepsiben közepes lángon sütjük.
A vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral, a feketekávéval és a tojássárgával jól kikeverjük.
Ezzel a krémmel kenjük le a kihűlt tésztát.
A tetejére csokit reszelünk és rumba áztatott mazsolát szórunk.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Babapiskótás diós kocka
Hozzávalók
piskótához:
6 tojás
15 dkg darált dió
25 dkg porcukor
30dkg liszt
2 evőkanál baracklekvár
9 evőkanál víz
1 cs.sütőpor
a krémhez :
2 cs. vanília pudingpor
20dkg porcukor
6 dl tej
25 dkg vaj vagy Rama margarin
A krém közé :
1cs (24 db. ) babapiskóta
lehűtött feketekávé
rummal ízesített cukorszirup
Tepsi mérete:26x36 cm (így fér el pontosan két sorban a babapiskóta)
Elkészítése:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Tovább keverve lassan hozzáadagoljuk a vizet. Jól felhabosítjuk. Hozzáadjuk a lekvárt, a lisztet, melyben elkevertük a sütőport és a diót. Végül adagonként óvatosan hozzákavarjuk a felvert tojásfehérjét. Sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. Előmelegítet sütőben 180 fokon megsütjük.
A krémhez a vanília pudingot 6 dl tejben megfőzzük, hűlni tesszük. A vajat habosra kavarjuk a porcukorral és jól összedolgozzuk a kihűlt pudinggal. A diós lapot kettévágjuk, a lapokat meglocsoljuk a rummal ízesített sziruppal. Az alsó lapot megkenjük a krém harmadával, két sorban rárakjuk a kávéba mártogatott babapiskótát, amit ismét megkenünk krémmel. Majd a másik lapot ráhelyezzük, rákenjük a maradék krémet, megszórjuk vagdalt dióval, vagy fehér csoki reszelékkel. Magas sütemény, ezért nagyobb kockára vágva tálaljuk. Ünnepélyesebbé tehetjük, ha tetejére tejszínhabból rózsákat nyomunk.
Nagyon finom sütemény, torta helyett is megfelel.
Kőszeghy Anna írta 8 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Tejfölös zöldbab főzelék, roston sült ...
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Túrós tészta. képhez:
József finom ebédetek volt! Mindkettőt szeretem.
Garáz József 1 napja új képet töltött fel:
Garáz József 1 napja új képet töltött fel:
Garáz József írta 1 napja a(z) Töltött dagadó törtburgonya és párolt lilakáposzta. képhez:
Anna ! Nagyon sajnálom. Nálunk is hasonló a baj.
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Gombamártásos szélesmetélt képhez:
Marcsi köszönöm a hozzászólást! Nagyon...
Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Fahéjas mikrós sült alma képhez:
Barátnőm köszönöm a kedves hozzászólást! Isteni finom...
Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Töltött dagadó törtburgonya és párolt lilakáposzta. képhez:
József nekem is sokat romlott az egészségem, nem is tudok...
Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Töltött dagadó törtburgonya és párolt lilakáposzta. képhez:
József ez az ebéd nagyon finom kombináció, gratulálok! ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás