Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát [Törölt felhasználó] indította 12 éve
Itt az ideje a káposzta eltevésének.
Ti,hogyan tesztek el télire?
Várom a hozzászólásokat.Edit.
Hozzászólások eddig: 5
[Törölt felhasználó] üzente 12 éve
Szász ilucika üzente 12 éve
Mi is most készülünk káposztát savanyítani, mert bőven termett. 5 kg káposztához 10 dkg sót, 1 mokkáskanálnyi borsot, fél birsalmát szeletelve, 4 babérlevelet és egy kis tormát , fűszerpaprikát csövesen rakunk bele, ugyan olyan módon, ahogy Editke leírta. Remélem sikerülni fog, mert nagyon régen volt amikor utoljára tettünk el. Szeretjük. Puszi:ilike
[Törölt felhasználó] üzente 12 éve
Editke! Nagyon tetszik amit írtál a savanyú káposztáról, nagyon jó volt olvasni! Én még soha nem próbáltam.Puszi: Marika
Molnár Jutka üzente 12 éve
Én is szoktam káposztát savanyítani,de receptet nem tudok,mert csak ugy találomra szoktuk a férjemme. Erre a célra egy 10l-es öreg,piros fazekam van. Legyaluljuk a káposztát. Szépen tálcára kirakom a hozzávalókat. Sót,,szemes borsot,,babért,,köményt,,piros csöves paprikát,,birsalma szeleteket,, szegfüborsot. Aztán teszek a fazekam aljára egy jó marék káposztát,megszórom sóval,és a férjem a jó erős mancsával dögönyözi. Aztán teszek rá az előbb leírt füszerekből. Aztán megint jó marék káposzta,dögönyözés,füszerek. Mindaddig,mig majdnem tele lesz a fazekam.aztán ekkor már van jó kis leve is. Letakarom hófehér ruhával,erre egy méretre vágott savállóból készült fedél jön,,és erre jön a nehezék. Én mindig igy savanyítok,mivel csak ketten vagyunk ez egész télre elegendő nekünk.
Aztán szoktam kovászolni is,,ugyanugy,mint a kovászos uborkát. Ezt télen is lehet,mert a radiátoron megsavanyodik!!
[Törölt felhasználó] üzente 12 éve
Savanyú káposzta házilag
Házi savanyításhoz először is szerezzünk be jó minőségű káposztát (erre a nagyfejű, kicsi torzsájú, fehér színű, jó szálminőséget adó fajták a legalkalmasabbak), hántsuk le a külső leveleket, vágjuk ki a torzsát, és gyaluljuk szép vékonyra a káposztát.
Kilónként 15-20 gramm sót számítsunk, fűszerezéséhez pedig használhatunk ízlés szerint tormát, birsalmát, babért, egész borsot, kaprot, néhány szem borókabogyót, csombor és köményt.
A káposztát a sóval és a fűszerekkel együtt rétegekben tegyük az edénybe (nálunk is kapható kisebb hordó, de használhatunk nagyobb befőttesüveget is), és nagyon erősen nyomkodjuk ki, hogy levet eresszen, és megindulhasson a tejsavas erjedés.
A káposzta tetejére rakjunk nehezéket, ami a maradék levegőt is kiszorítja. Az edényt légmentesen zárjuk le, és hetente ellenőrizzük: az esetlegesen képződött felületi élesztőhártyát mindig távolítsuk el, mert ez a káposzta romlását okozza.
Szobahőmérsékleten három-négy hetes érlelés után elkészül a savanyú káposzta.
A magyarok címere
A savanyú káposzta a magyar konyhának réges-régóta meghatározója: Lippai János 1664-ben így írt Posoni kert című könyvében: a savanyú káposztát "még eleinktől maradott névvel Magyarország cimerének szoktuk nevezni". A csáktornyai Zrínyi udvar 17. századi kéziratos szakácskönyvében is ezt olvassuk: "Az káposztás húson kezdem el, úgymint Magyarország és Horvátország címerén".
A káposztasavanyítás a parasztháztartásokban
hagyományosan házi munka volt. A káposztát egész fejekben vagy felmetélve, sózva nagy faedényekbe rakták kevés kaporral, tormával, borssal, birsalmaszeletekkel, majd a káposzta a rászorított fedél alatt erjedésnek indult.
Másutt a káposzta nagyobb részét felvágták, és az apró káposzta közé annyi egész fejet raktak a savanyító edénybe, amennyi levélre a töltött káposztához szükség volt.
Kőszeghy Anna írta 11 órája a(z) Rántott karaj gombás rizzsel képhez:
Rántott karaj gombás rizzsel töröl Ez a tál volt a mai...
Kőszeghy Anna 11 órája új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 20 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Spárga leves, fokhagymás tejbe áztatott karaj...
Garáz József írta 1 napja a(z) Rakott brokkoli. képhez:
Anna Köszönöm kérdésed ! Igen jól vagyok . A Vizsgálatok...
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Rakott brokkoli. képhez:
József nagyon étvágygerjesztő ételt hoztál, ez is nagy ...
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mikszáth kedvence képhez:
József köszönöm a hozzászólást! Van aki (én is) ...
Garáz József 2 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mikszáth kedvence képhez:
Sokszor készítek ilyen finom levest, nálunk mindketten...
Kőszeghy Anna 2 napja új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás