Finomságok Konyhája: Káposzta savanyítás,savanyúság (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 12900 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 12900 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 12900 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 12900 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Káposzta savanyítás,savanyúság

Ezt a témát [Törölt felhasználó] indította 12 éve

Itt az ideje a káposzta eltevésének.
Ti,hogyan tesztek el télire?
Várom a hozzászólásokat.Edit.

Hozzászólások eddig: 5

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

köszönöm a hozzászólásokat Ilikének,Jutkának és Marikának.
Várom mások receptjét is.Edit.

Válasz

Szász ilucika üzente 12 éve

Mi is most készülünk káposztát savanyítani, mert bőven termett. 5 kg káposztához 10 dkg sót, 1 mokkáskanálnyi borsot, fél birsalmát szeletelve, 4 babérlevelet és egy kis tormát , fűszerpaprikát csövesen rakunk bele, ugyan olyan módon, ahogy Editke leírta. Remélem sikerülni fog, mert nagyon régen volt amikor utoljára tettünk el. Szeretjük. Puszi:ilike

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Editke! Nagyon tetszik amit írtál a savanyú káposztáról, nagyon jó volt olvasni! Én még soha nem próbáltam.Puszi: Marika

Válasz

Molnár Jutka üzente 12 éve

Én is szoktam káposztát savanyítani,de receptet nem tudok,mert csak ugy találomra szoktuk a férjemme. Erre a célra egy 10l-es öreg,piros fazekam van. Legyaluljuk a káposztát. Szépen tálcára kirakom a hozzávalókat. Sót,,szemes borsot,,babért,,köményt,,piros csöves paprikát,,birsalma szeleteket,, szegfüborsot. Aztán teszek a fazekam aljára egy jó marék káposztát,megszórom sóval,és a férjem a jó erős mancsával dögönyözi. Aztán teszek rá az előbb leírt füszerekből. Aztán megint jó marék káposzta,dögönyözés,füszerek. Mindaddig,mig majdnem tele lesz a fazekam.aztán ekkor már van jó kis leve is. Letakarom hófehér ruhával,erre egy méretre vágott savállóból készült fedél jön,,és erre jön a nehezék. Én mindig igy savanyítok,mivel csak ketten vagyunk ez egész télre elegendő nekünk.
Aztán szoktam kovászolni is,,ugyanugy,mint a kovászos uborkát. Ezt télen is lehet,mert a radiátoron megsavanyodik!!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Savanyú káposzta házilag

Házi savanyításhoz először is szerezzünk be jó minőségű káposztát (erre a nagyfejű, kicsi torzsájú, fehér színű, jó szálminőséget adó fajták a legalkalmasabbak), hántsuk le a külső leveleket, vágjuk ki a torzsát, és gyaluljuk szép vékonyra a káposztát.

Kilónként 15-20 gramm sót számítsunk, fűszerezéséhez pedig használhatunk ízlés szerint tormát, birsalmát, babért, egész borsot, kaprot, néhány szem borókabogyót, csombor és köményt.

A káposztát a sóval és a fűszerekkel együtt rétegekben tegyük az edénybe (nálunk is kapható kisebb hordó, de használhatunk nagyobb befőttesüveget is), és nagyon erősen nyomkodjuk ki, hogy levet eresszen, és megindulhasson a tejsavas erjedés.

A káposzta tetejére rakjunk nehezéket, ami a maradék levegőt is kiszorítja. Az edényt légmentesen zárjuk le, és hetente ellenőrizzük: az esetlegesen képződött felületi élesztőhártyát mindig távolítsuk el, mert ez a káposzta romlását okozza.

Szobahőmérsékleten három-négy hetes érlelés után elkészül a savanyú káposzta.

A magyarok címere

A savanyú káposzta a magyar konyhának réges-régóta meghatározója: Lippai János 1664-ben így írt Posoni kert című könyvében: a savanyú káposztát "még eleinktől maradott névvel Magyarország cimerének szoktuk nevezni". A csáktornyai Zrínyi udvar 17. századi kéziratos szakácskönyvében is ezt olvassuk: "Az káposztás húson kezdem el, úgymint Magyarország és Horvátország címerén".

A káposztasavanyítás a parasztháztartásokban
hagyományosan házi munka volt. A káposztát egész fejekben vagy felmetélve, sózva nagy faedényekbe rakták kevés kaporral, tormával, borssal, birsalmaszeletekkel, majd a káposzta a rászorított fedél alatt erjedésnek indult.

Másutt a káposzta nagyobb részét felvágták, és az apró káposzta közé annyi egész fejet raktak a savanyító edénybe, amennyi levélre a töltött káposztához szükség volt.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna írta 11 órája a(z) Rántott karaj gombás rizzsel képhez:

Rantott_karaj_gombas_rizzsel_2191622_5599_s

Rántott karaj gombás rizzsel töröl Ez a tál volt a mai...

Kőszeghy Anna 11 órája új képet töltött fel:

Rantott_karaj_gombas_rizzsel_2191622_5599_s

Kőszeghy Anna írta 20 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Spárga leves, fokhagymás tejbe áztatott karaj...

Garáz József írta 1 napja a(z) Rakott brokkoli. képhez:

Rakott_brokkoli_2191603_9621_s

Anna Köszönöm kérdésed ! Igen jól vagyok . A Vizsgálatok...

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Rakott brokkoli. képhez:

Rakott_brokkoli_2191603_9621_s

József nagyon étvágygerjesztő ételt hoztál, ez is nagy ...

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mikszáth kedvence képhez:

Mikszath_kedvence_2191562_5312_s

József köszönöm a hozzászólást! Van aki (én is) ...

Garáz József 2 napja új képet töltött fel:

Rakott_brokkoli_2191603_9621_s

Garáz József írta 2 napja a(z) Mikszáth kedvence képhez:

Mikszath_kedvence_2191562_5312_s

Anna! ez is egy újdonság számomra.

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mikszáth kedvence képhez:

Mikszath_kedvence_2191562_5312_s

Sokszor készítek ilyen finom levest, nálunk mindketten...

Kőszeghy Anna 2 napja új képet töltött fel:

Mikszath_kedvence_2191562_5312_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu