Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát [Törölt felhasználó] indította 11 éve
A bab az egyik olyan ételünk, amit egész évben fogyaszthatunk, hiszen a szezonban használt zöldbab mellett a téli időszakban jó levest lehet készíteni a könnyen eltartható szárazbabból. Annak ellenére, hogy a bab ott van a mindennapjainkban, nem mindig volt ez így.
Hozzászólások eddig: 14
Domján Mária üzente 11 éve
Jó kis recepteket hoztál Köszönöm szépen.Egyenlőre még csak ide tudok belépni a sütemények ,torták még nem nyílnak meg előttem.Puszi
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Pulykaragu zöldséggel
50 dkg pulykamell
5dkg olaj
1 közepes fej hagyma
1 evőkanál liszt
3 sárgarépa
20 dkg kukorica
20 dkg vörös bab
egy csokor petrezselyem
1 evőkanál zöld bors
só
bors
marhahúsleves
A kukoricát és a babot egy szitán leszűrjük, hűvös vízzel lemossuk és jól megszárítjuk. A hagymát megpucoljuk és durvára aprítsuk, a petrezselymet megmossuk és apróra szeleteljük, a sárgarépát megpucoljuk és szeleteljük, a húst apró darabokra aprítsuk. Az olajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk és rövid idő alatt, magas hőfokon átsütjük benne a hagymát és a húst, a liszttel rászórom sóval és borssal fűszerezzük, hozzátesszük a sárgarépát és együtt pirítom tovább. Feleresztjük levessel, hozzá adjuk a kukoricát, a babot, a petrezselymet és a zöld borsot, majd mindezt együtt lefedve, takarék lángon puhára pároljuk.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
8 dl kefir
1 mokkáskanál pirospaprika
só
egy-egy csipet őrölt bors és chillipor
1-1 piros és zöld húsú paprika
1 mokkáskanál felaprított friss vagy feleannyi szárított bazsalikom
1 kisebb cső kukorica
10 dkg konzerv piros bab
1 vöröshagyma
Kefires mexikói leves
A kefirt a fűszerekkel összekeverem. A kétféle paprikát kicsumázzuk,vékonyan összevágjuk,leforrázzuk,kihűtve a kefirbe vegyítjük. A kukoricát enyhén sózott vízben főzzük meg,a szemeket lemorzsoljuk róla. Ha lehűlt az előzőekhez tegyük a lecsöpögtetett babbal együtt. A vöröshagymát megpucoljuk,fél karikákra aprítsuk,a paprikához hasonlóan leforrázzuk,a levesbe vegyítjük.
Jól behűtve tálalom.
Molnár Jutka üzente 11 éve
Én is így főzöm,leöntöm az első felforrt vizet,és ujat teszek fel,mert én is "kényes"vagyok a babra.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Szász ilucika üzente 11 éve
Pár évvel ez előtt, egy idős hölgytől hallottam, hogy amikor bablevest főz, az első forrás után leönti róla a vizet és újat önt rá. Ekkor nem puffaszt a bab. Én azóta így főzöm, igaz nem sűrűn , de bevált a tanácsa.
ÜDv.Ilucika
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Görög bableves
Hozzávalók:
2 dl szárazbab
8 dl víz
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
0.5 db zeller
0.5 dl olívaolaj
1 dl paradicsompüré
1 e.k. petrezselyem
Elkészítése:
Mossuk meg jól babot és áztassuk be 2 órára forró vízbe.
Ezután olajban pároljuk meg az összevágott hagymát, az összenyomott fokhagymát,
a vékony csíkokra vágott répát és a lereszelt vagy apróra vágott zellert. (kb.
10 perc) Adjuk hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. Fedjük le és lassan
forraljuk 10 percig. Keverjük hozzá a babot és az áztató vizet, fedjük le és
lassú tűzön főzzük kb. 2 órán át. Ezután tegyük bele az összevágott
petrezselymet, sózzuk, és addig főzzük, míg a bab meg nem puhul. Tálalás előtt
meghintjük petrezselyemmel.
Mint minden bableves, ez is másnap az igazi, addigra jól
összeérnek az ízek.
Megjegyzés: Én a babot ki szoktam csíráztatni főzés előtt,
így sokkal könnyebben emészthető, és gyorsabban is fő. A babot egy éjszakán át
(8-10 óra) bő vízben áztatom. Annyi víz kell rá, hogy a megduzzadt babot is
ellepje.
Másnap reggel átöntöm egy nagy tésztaszűrőbe vagy
gyümölcsmosóba. Folyóvízzel jól lemosom. Egy tányérra állítom, hogy arra
csepegjen a víz, letakarom egy konyharuhával, és a konyhaasztalon hagyom állni,
különben elfeledkezem róla. Reggel és este leöblítem folyóvíz alatt, ennyi
nedvesség elég, hogy kicsírázzon. Általában már a második nap megjelennek a kis
fehér csírák. Ekkor már használható, vagy még egy napig hagyom nőni. Ha nem
használom fel azonnal, az utolsó öblítést kihagyom, jól záró dobozba teszem. A
hűtőben pár napig eláll. Fontos, hogy soha ne álljon vízben, mert akkor nem
csírázik, hanem elkezd rothadni.
Jó étvágyat!
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Vörösboros paradicsomos bab
Hozzávalók (2 személyre):
· 1 doboz (400 g) fehérbab-konzerv
· 1 szál (kb. 20 dkg) füstölt kolbász (pl. csabai)
· 2 fej hagyma
· 2 gerezd fokhagyma
· 5-6 ek. hámozott-darabolt konzervparadicsom (Mutti Polpa)
· 1 pohár vörösbor
· 2-3 ág kakukkfű, egy kis ág rozmaring, babérlevél
· olívaolaj
· só, bors
Előkészületek:
A konzervbabot lecsöpögtetem, a hagymákat megpucolom és vékonyan félfőre szeletelem. A fokhagymákat hajszálvékonyra vágom. A kakukkfüvet, a rozmaringot és a babérlevelet egy kis csokorba kötöm. A kolbászt karikákra vágom.
Elkészítés:
Egy nyeles lábasban vagy serpenyőben, olívaolajban megpirítom a kolbászt. Rádobom a hagymát, a fokhagymát, a fűszercsokrot, sózom-borsozom, és egy darabig pirítom.
Felöntöm egy pohár borral és addig forralom, míg az alkohol elpárolog belőle, ekkor hozzáadom a paradicsomot, és addig főzöm, míg a felére nem fő a leve. Beleteszem a babot, lefedem, és lassú tűzön tizenöt percig főzöm. Kész.
Tippek, tálalás:
Természetesen nemcsak konzervbabbal lehet elkészíteni, hanem előzőleg beáztatott szárazbabbal is (akkor tovább kell főzni), de minek vesződni vele? Nagyon jó minőségű konzervbabokat lehet manapság kapni, amelyek semmi adalékanyagot nem tartalmaznak, csak babot és sós vizet, ráadásul nincsenek puhára szétfőzve, hanem egy kicsit „al dente” (pl. LeBaron fehér óriásbab-konzerv)
Kolbász helyett vagy mellett készíthetjük füstölt liba- vagy kacsahússal, netán oldalassal is. Nem fog rontani rajta. Minél többféle füstölt hús van benne, annál finomabb.
Ha csípősen szeretnénk elkészíteni, használjunk csípős kolbászt, vagy morzsoljunk egy csilit a hagymára még az elején.
Egy vastag szelet friss-ropogós fehér kenyérrel és egy pohár vörösborral, például szekszárdi kékfrankossal (bár én most André Jalbert Bordeaux-i cabernet-merlot borral főztem, és azt is ittam hozzá) fogyasztva, ajánlom mindenkinek. Rendkívül finom!
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Bélműködést serkenté hatás
A bab nehezebben emészthető étel, ez is az oka annak, hogy gyakran okoz puffadásos és bélgáz képződéses tüneteket. Ennek okai a magas rost- és fehérjetartalom, valamint az emésztésben résztvevő egyes enzimek gátlása. Ugyanakkor a magas rosttartalom kedvezően befolyásolja a vastagbelek működését, és védelmet nyújt olyan betegségekkel szemben, mint a fekély, vagy a rákos elváltozások.
Népgyógyászati felhasználás
A népgyógyászat a babot az ideggyengeség, májműködési zavarok, köszvény, valamint mérgezések esetén a méreganyagok semlegesítésére javasolja. Az eddigi tudományos vizsgálatok ezen alkalmazási területeik megalapozottságát nem tudták megerősíteni.
Dr. Gáspár Róbert
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Karácsonyi üdvözlet képhez:
József köszönöm a hozzászólást! Jó sütögetést...
Kőszeghy Anna írta 2 napja itt:
Marcsikám merre jársz? Hiányolunk! Remélem jól vagytok! Puszi.
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) R képhez:
Éva mi sem tudjuk, hogy mi történt! Egyik napról a másikra ...
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Karácsonyi üdvözlet képhez:
Éva mi sem tudjuk, hogy mi történt! Egyik napról a másikra ...
burger eva írta 2 napja a(z) Karácsonyi üdvözlet képhez:
A vezetőváltás felíratot láttam de nem tudom mi történt. Mi van ...
Garáz József írta 2 napja a(z) Karácsonyi üdvözlet képhez:
Anna ! Nagyon szépen köszönjük. Tegnap nálunk is ...
Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Karácsonyi üdvözlet képhez:
Kedves KLUB társaim, kedves mindenki! Boldog adventi ...
Kőszeghy Anna 3 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Répa süti képhez:
Éva köszönöm szépen az üdvözletet és a ránk gondolást...
burger eva 3 napja új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás