Finomságok Konyhája: Érdekességek a babról,felhasználási lehetőségek,receptek (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12869 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12869 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12869 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12869 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Érdekességek a babról,felhasználási lehetőségek,receptek

Ezt a témát [Törölt felhasználó] indította 11 éve

A bab az egyik olyan ételünk, amit egész évben fogyaszthatunk, hiszen a szezonban használt zöldbab mellett a téli időszakban jó levest lehet készíteni a könnyen eltartható szárazbabból. Annak ellenére, hogy a bab ott van a mindennapjainkban, nem mindig volt ez így.

Hozzászólások eddig: 14

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

Domján Mária üzente 11 éve

Jó kis recepteket hoztál Köszönöm szépen.Egyenlőre még csak ide tudok belépni a sütemények ,torták még nem nyílnak meg előttem.Puszi

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Pulykaragu zöldséggel
50 dkg pulykamell
5dkg olaj
1 közepes fej hagyma
1 evőkanál liszt
3 sárgarépa
20 dkg kukorica
20 dkg vörös bab
egy csokor petrezselyem
1 evőkanál zöld bors

bors
marhahúsleves

A kukoricát és a babot egy szitán leszűrjük, hűvös vízzel lemossuk és jól megszárítjuk. A hagymát megpucoljuk és durvára aprítsuk, a petrezselymet megmossuk és apróra szeleteljük, a sárgarépát megpucoljuk és szeleteljük, a húst apró darabokra aprítsuk. Az olajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk és rövid idő alatt, magas hőfokon átsütjük benne a hagymát és a húst, a liszttel rászórom sóval és borssal fűszerezzük, hozzátesszük a sárgarépát és együtt pirítom tovább. Feleresztjük levessel, hozzá adjuk a kukoricát, a babot, a petrezselymet és a zöld borsot, majd mindezt együtt lefedve, takarék lángon puhára pároljuk.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

8 dl kefir
1 mokkáskanál pirospaprika

egy-egy csipet őrölt bors és chillipor
1-1 piros és zöld húsú paprika
1 mokkáskanál felaprított friss vagy feleannyi szárított bazsalikom
1 kisebb cső kukorica
10 dkg konzerv piros bab
1 vöröshagyma
Kefires mexikói leves
A kefirt a fűszerekkel összekeverem. A kétféle paprikát kicsumázzuk,vékonyan összevágjuk,leforrázzuk,kihűtve a kefirbe vegyítjük. A kukoricát enyhén sózott vízben főzzük meg,a szemeket lemorzsoljuk róla. Ha lehűlt az előzőekhez tegyük a lecsöpögtetett babbal együtt. A vöröshagymát megpucoljuk,fél karikákra aprítsuk,a paprikához hasonlóan leforrázzuk,a levesbe vegyítjük.
Jól behűtve tálalom.

Válasz

Molnár Jutka üzente 11 éve

Én is így főzöm,leöntöm az első felforrt vizet,és ujat teszek fel,mert én is "kényes"vagyok a babra.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Ilucika, ez így igaz én is így főzöm a babot!

Válasz

Szász ilucika üzente 11 éve

Pár évvel ez előtt, egy idős hölgytől hallottam, hogy amikor bablevest főz, az első forrás után leönti róla a vizet és újat önt rá. Ekkor nem puffaszt a bab. Én azóta így főzöm, igaz nem sűrűn , de bevált a tanácsa.

ÜDv.Ilucika

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Egyik finomabb mint a másik!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Görög bableves

Hozzávalók:

2 dl szárazbab

8 dl víz

1 fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

2 db sárgarépa

0.5 db zeller

0.5 dl olívaolaj

1 dl paradicsompüré

1 e.k. petrezselyem

Elkészítése:

Mossuk meg jól babot és áztassuk be 2 órára forró vízbe.
Ezután olajban pároljuk meg az összevágott hagymát, az összenyomott fokhagymát,
a vékony csíkokra vágott répát és a lereszelt vagy apróra vágott zellert. (kb.
10 perc) Adjuk hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. Fedjük le és lassan
forraljuk 10 percig. Keverjük hozzá a babot és az áztató vizet, fedjük le és
lassú tűzön főzzük kb. 2 órán át. Ezután tegyük bele az összevágott
petrezselymet, sózzuk, és addig főzzük, míg a bab meg nem puhul. Tálalás előtt
meghintjük petrezselyemmel.

Mint minden bableves, ez is másnap az igazi, addigra jól
összeérnek az ízek.

Megjegyzés: Én a babot ki szoktam csíráztatni főzés előtt,
így sokkal könnyebben emészthető, és gyorsabban is fő. A babot egy éjszakán át
(8-10 óra) bő vízben áztatom. Annyi víz kell rá, hogy a megduzzadt babot is
ellepje.

Másnap reggel átöntöm egy nagy tésztaszűrőbe vagy
gyümölcsmosóba. Folyóvízzel jól lemosom. Egy tányérra állítom, hogy arra
csepegjen a víz, letakarom egy konyharuhával, és a konyhaasztalon hagyom állni,
különben elfeledkezem róla. Reggel és este leöblítem folyóvíz alatt, ennyi
nedvesség elég, hogy kicsírázzon. Általában már a második nap megjelennek a kis
fehér csírák. Ekkor már használható, vagy még egy napig hagyom nőni. Ha nem
használom fel azonnal, az utolsó öblítést kihagyom, jól záró dobozba teszem. A
hűtőben pár napig eláll. Fontos, hogy soha ne álljon vízben, mert akkor nem
csírázik, hanem elkezd rothadni.

Jó étvágyat!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Vörösboros paradicsomos bab
Hozzávalók (2 személyre):

· 1 doboz (400 g) fehérbab-konzerv
· 1 szál (kb. 20 dkg) füstölt kolbász (pl. csabai)
· 2 fej hagyma
· 2 gerezd fokhagyma
· 5-6 ek. hámozott-darabolt konzervparadicsom (Mutti Polpa)
· 1 pohár vörösbor
· 2-3 ág kakukkfű, egy kis ág rozmaring, babérlevél
· olívaolaj
· só, bors

Előkészületek:

A konzervbabot lecsöpögtetem, a hagymákat megpucolom és vékonyan félfőre szeletelem. A fokhagymákat hajszálvékonyra vágom. A kakukkfüvet, a rozmaringot és a babérlevelet egy kis csokorba kötöm. A kolbászt karikákra vágom.

Elkészítés:

Egy nyeles lábasban vagy serpenyőben, olívaolajban megpirítom a kolbászt. Rádobom a hagymát, a fokhagymát, a fűszercsokrot, sózom-borsozom, és egy darabig pirítom.
Felöntöm egy pohár borral és addig forralom, míg az alkohol elpárolog belőle, ekkor hozzáadom a paradicsomot, és addig főzöm, míg a felére nem fő a leve. Beleteszem a babot, lefedem, és lassú tűzön tizenöt percig főzöm. Kész.

Tippek, tálalás:

Természetesen nemcsak konzervbabbal lehet elkészíteni, hanem előzőleg beáztatott szárazbabbal is (akkor tovább kell főzni), de minek vesződni vele? Nagyon jó minőségű konzervbabokat lehet manapság kapni, amelyek semmi adalékanyagot nem tartalmaznak, csak babot és sós vizet, ráadásul nincsenek puhára szétfőzve, hanem egy kicsit „al dente” (pl. LeBaron fehér óriásbab-konzerv)
Kolbász helyett vagy mellett készíthetjük füstölt liba- vagy kacsahússal, netán oldalassal is. Nem fog rontani rajta. Minél többféle füstölt hús van benne, annál finomabb.
Ha csípősen szeretnénk elkészíteni, használjunk csípős kolbászt, vagy morzsoljunk egy csilit a hagymára még az elején.
Egy vastag szelet friss-ropogós fehér kenyérrel és egy pohár vörösborral, például szekszárdi kékfrankossal (bár én most André Jalbert Bordeaux-i cabernet-merlot borral főztem, és azt is ittam hozzá) fogyasztva, ajánlom mindenkinek. Rendkívül finom!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Bélműködést serkenté hatás


A bab nehezebben emészthető étel, ez is az oka annak, hogy gyakran okoz puffadásos és bélgáz képződéses tüneteket. Ennek okai a magas rost- és fehérjetartalom, valamint az emésztésben résztvevő egyes enzimek gátlása. Ugyanakkor a magas rosttartalom kedvezően befolyásolja a vastagbelek működését, és védelmet nyújt olyan betegségekkel szemben, mint a fekély, vagy a rákos elváltozások.

Népgyógyászati felhasználás

A népgyógyászat a babot az ideggyengeség, májműködési zavarok, köszvény, valamint mérgezések esetén a méreganyagok semlegesítésére javasolja. Az eddigi tudományos vizsgálatok ezen alkalmazási területeik megalapozottságát nem tudták megerősíteni.



Dr. Gáspár Róbert

Válasz

Ugrás a(z) oldalra

Ez történt a közösségben:

Garáz József 10 órája új képet töltött fel:

Mafin-001_2191257_1539_s

Garáz József 10 órája új képet töltött fel:

Mafin_2191256_4492_s

Garáz József írta 10 órája a(z) Túrós tészta. képhez:

Turos_teszta-001_2191190_3726_s

Anna! Köszönjük szépen.

Kőszeghy Anna írta 12 órája a(z) Boldog Anyák napját képhez:

Boldog_anyak_napjat_2191255_4928_s

Sok szeretettel Annától és Zoltántól.

Kőszeghy Anna 12 órája új képet töltött fel:

Boldog_anyak_napjat_2191255_4928_s

Kőszeghy Anna írta 14 órája itt:

Boldog Anyák napját kívánok minden kedves erre járó Édesanyának, Nagyanyának és Dédi mamának. Anna

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Krumplis tészta ( fodros nagy kockával),...

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Tejfölös zöldbab főzelék, roston sült ...

Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Túrós tészta. képhez:

Turos_teszta-001_2191190_3726_s

József finom ebédetek volt! Mindkettőt szeretem.

Garáz József 3 napja új képet töltött fel:

Turos_teszta-001_2191190_3726_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu