Finomságok Konyhája: Brokkoli (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12852 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12852 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12852 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12852 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Brokkoli

Ezt a témát [Törölt felhasználó] indította 11 éve

Brokkoli
A brokkoli Dél-Európából származik és már a régi rómaiak is ismerték. A keresztesvirágzatúak (Cruciferae) családjába tartozik, tehát rokonai a karfiol, kelbimbó, káposztafélék. Igazi szezonja novembertől márciusig tart, de a hűtőiparnak köszönhetően egész évben fogyaszthatjuk.

Kitűnő C-vitamin-, folsav- és ß-karotin-forrás, így joggal foglal el méltó helyet a rákprevenciós étrendben, sok más társával együtt. De ott a helye az indolszármazék-tartalmánál fogva is. Minél sötétebb zöld vagy kékeszöld a virágzata, annál több C-vitamint és ß-karotint tartalmaz. Kiemelendő továbbá a benne lévő tokoferol (E-vitamin), niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is. Azonban az ételkészítés során a vitaminok nagy része sérül, így a C-vitamin-veszteség kb. 35-40% pároláskor és 20-30% fagyasztás során. A rákprevenciós étrenden túl az energiaszegény (100 g brokkoli energiatartalma 24 kcal /100 kJ), rostdús étrend gerincét is alkothatja. Ellenben mint puffasztó zöldségfélét, nem alkalmazhatjuk epe- és bélbetegek diétájában. Alacsony a fehérje- (3,3 g/100 g), a zsiradék- (0,2 g/100 g) és a szénhidráttartalma (2,1 g/100 g) is.

A brokkoli jellemző vitaminjainak mennyisége (100 g zöldségben)
Tokoferol / E-vitamin 2,0 mg
B1-vitamin 100 ľg
B2-vitamin 210 ľg
Niacin 1,00 mg
Pantoténsav 1,3 mg
Folsav 33,3 ľg
C-vitamin 110 mg

Vásárlásnál csak az élénkzöld színűt válasszuk. Akkor friss, ha a szára ropogós, könnyen törik. A hűtőszekrény zöldségtárolójában tartsuk és csak a felhasználás előtt mossuk meg. Felhasználhatjuk friss, mélyhűtött, nyers vagy hőkezelt formában is. Más zöldségfélékhez hasonlóan gyorsan, folyó víz alatt mossuk meg, soha ne áztassuk! Mindig győződjünk meg arról, hogy a brokkolirózsák között nem bújik meg "hívatlan vendég". Üdezöld marad, ha a főzés kezdetekor egy késhegynyi szódabikarbónát adunk hozzá. Szintén praktikus, ha kuktában készítjük el, hiszen így a zöldség vitamintartalmát megóvjuk azáltal, hogy a főzési idő lecsökken. Vigyázzunk, hogy sohase főzzük túl puhára! Egyaránt ismert hazánkban leves formájában, saláta-alapanyagként (a zsenge zöldség akár nyersen is felhasználható), köretként különböző formában, illetve elkészíthetjük húspótló fogásként. A brokkoliszárak meghámozva és feldarabolva spárga helyett is használhatók, akár lepények töltelékébe is. Köretként elkészíthetjük angolosan, franciásan, Orly módra, gratinálva, rántva, felfújtként.

Hozzászólások eddig: 6

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Köszönöm Marikám a hozzászólásod és,hogy megnézted a recepteket.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Én nagyon szeretem, a családom nincs oda érte, pedig sokféleképpen lehet készíteni.Ezek a receptek is nagyon jók!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Brokkoli paradicsommártásban
brokkoli (friss vagy
mélyhűtött) 2,5 kg
paradicsompüré 125 g
fokhagyma 3 gerezd
étolaj 100 ml
majoránna, só, őrö

Elkészítés:
a brokkolit alaposan megmossuk, lecsorgatjuk és rózsáira szedjük. A szárát is felhasználjuk, kb. 2 cm-es darabokra vágjuk, majd enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk és 5-6 percig főzzük, leszűrjük, lecsorgatjuk. Az olajat felhevítjük, megpirítjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a kevés vízzel lazított paradicsompürét, kissé sózzuk, borsozzuk, és néhány percig forraljuk. Ezután beletesszük a brokkolit, egy csipet majoránnával ízesítjük és lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk, majd fedő nélkül besűrítjük. Csak forrón jó!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Brokkoli Orly módra:
200 g nyers, tisztított zöldséget számítunk fejenként, amelyet apróbb rózsákra szedünk. Enyhén sós vízben 4-5 percig előfőzzük, leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük. Sörtésztát készítünk és a korábban lisztbe forgatott brokkolirózsákat megmártjuk benne és forró, bő olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Itatóspapírra szedjük és melegen tálaljuk. Kitűnő gőzben párolva, különböző mártásokkal, például hollandi vagy Béarnaise-mártással.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Franciás brokkoli:
az angolos elkészítéshez hasonlóan 250-300 g nyers, tisztított zöldséget számítunk fejenként, amelyet apróbb rózsákra szedünk. Enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Leszűrjük és forró vajra dobjuk, sóval, borssal és ízlés szerint egyéb fűszerekkel, fedő alatt puhára, rövid lére pároljuk.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Angolos brokkoli:
általában 250-300 g nyers, tisztított zöldséget számítunk fejenként, amelyet apróbb rózsákra szedünk. Enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük és tálaláskor olvasztott vajjal meglocsoljuk. A főzőleve levesek, mártások készítéséhez kitűnő alapanyag!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna írta 20 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Spárgás zöldborsó leves, fokhagymás ...

Kőszeghy Anna írta 22 órája a(z) Spárgasípok rántva képhez:

Spargasipok_rantva_2190929_2684_s

Marcsikám köszönöm a kedves hozzászólást! Alig vártam, hogy...

Kőszeghy Anna írta 23 órája a(z) Fokhagymás rántott tarja képhez:

Fokhagymas_rantott_tarja_2190928_1250_s

Barátnőm köszönöm a hozzászólást! Puszi.

Kőszeghy Anna írta 23 órája a(z) Káposztás cvekedli képhez:

Kaposztas_cvekedli-001_2190878_9811_s

Marcsi köszönöm a hozzászólást! Most különösen ...

Kőszeghy Anna írta 23 órája a(z) Csokikrémes szeletek képhez:

Csokikremes_szeletek_2190933_2556_s

Barátnőm szép szeleteket hoztál! Nagyon finom lehetett! A...

Kőszeghy Anna írta 23 órája a(z) Sertéspörkölt Nokedlival képhez:

Sertesporkolt_nokedlival-001_2190932_9916_s

Marcsikám nagyon gusztán néz ki, már régen volt nálunk, meg...

Kőszeghy Anna írta 23 órája a(z) Minesztrone leves képhez:

Minesztrone_leves-001_2190930_1410_s

Marcsi már többször szemeztem ezzel a levessel, de még nem ...

Domján Mária 1 napja új képet töltött fel:

Csokikremes_szeletek_2190933_2556_s

Domján Mária 1 napja új képet töltött fel:

Sertesporkolt_nokedlival-001_2190932_9916_s

Domján Mária 1 napja új képet töltött fel:

Sajttal_sonkaval_toltott_rantott_hus_2190931_9413_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu