Finomságok Konyhája: Brokkoli (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2130 fő
  • Képek - 11234 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2469 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2130 fő
  • Képek - 11234 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2469 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2130 fő
  • Képek - 11234 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2469 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2130 fő
  • Képek - 11234 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2469 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Brokkoli

Ezt a témát [Törölt felhasználó] indította 7 éve

Brokkoli
A brokkoli Dél-Európából származik és már a régi rómaiak is ismerték. A keresztesvirágzatúak (Cruciferae) családjába tartozik, tehát rokonai a karfiol, kelbimbó, káposztafélék. Igazi szezonja novembertől márciusig tart, de a hűtőiparnak köszönhetően egész évben fogyaszthatjuk.

Kitűnő C-vitamin-, folsav- és ß-karotin-forrás, így joggal foglal el méltó helyet a rákprevenciós étrendben, sok más társával együtt. De ott a helye az indolszármazék-tartalmánál fogva is. Minél sötétebb zöld vagy kékeszöld a virágzata, annál több C-vitamint és ß-karotint tartalmaz. Kiemelendő továbbá a benne lévő tokoferol (E-vitamin), niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is. Azonban az ételkészítés során a vitaminok nagy része sérül, így a C-vitamin-veszteség kb. 35-40% pároláskor és 20-30% fagyasztás során. A rákprevenciós étrenden túl az energiaszegény (100 g brokkoli energiatartalma 24 kcal /100 kJ), rostdús étrend gerincét is alkothatja. Ellenben mint puffasztó zöldségfélét, nem alkalmazhatjuk epe- és bélbetegek diétájában. Alacsony a fehérje- (3,3 g/100 g), a zsiradék- (0,2 g/100 g) és a szénhidráttartalma (2,1 g/100 g) is.

A brokkoli jellemző vitaminjainak mennyisége (100 g zöldségben)
Tokoferol / E-vitamin 2,0 mg
B1-vitamin 100 ľg
B2-vitamin 210 ľg
Niacin 1,00 mg
Pantoténsav 1,3 mg
Folsav 33,3 ľg
C-vitamin 110 mg

Vásárlásnál csak az élénkzöld színűt válasszuk. Akkor friss, ha a szára ropogós, könnyen törik. A hűtőszekrény zöldségtárolójában tartsuk és csak a felhasználás előtt mossuk meg. Felhasználhatjuk friss, mélyhűtött, nyers vagy hőkezelt formában is. Más zöldségfélékhez hasonlóan gyorsan, folyó víz alatt mossuk meg, soha ne áztassuk! Mindig győződjünk meg arról, hogy a brokkolirózsák között nem bújik meg "hívatlan vendég". Üdezöld marad, ha a főzés kezdetekor egy késhegynyi szódabikarbónát adunk hozzá. Szintén praktikus, ha kuktában készítjük el, hiszen így a zöldség vitamintartalmát megóvjuk azáltal, hogy a főzési idő lecsökken. Vigyázzunk, hogy sohase főzzük túl puhára! Egyaránt ismert hazánkban leves formájában, saláta-alapanyagként (a zsenge zöldség akár nyersen is felhasználható), köretként különböző formában, illetve elkészíthetjük húspótló fogásként. A brokkoliszárak meghámozva és feldarabolva spárga helyett is használhatók, akár lepények töltelékébe is. Köretként elkészíthetjük angolosan, franciásan, Orly módra, gratinálva, rántva, felfújtként.

Hozzászólások eddig: 6

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 7 éve

Köszönöm Marikám a hozzászólásod és,hogy megnézted a recepteket.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 7 éve

Én nagyon szeretem, a családom nincs oda érte, pedig sokféleképpen lehet készíteni.Ezek a receptek is nagyon jók!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 7 éve

Brokkoli paradicsommártásban
brokkoli (friss vagy
mélyhűtött) 2,5 kg
paradicsompüré 125 g
fokhagyma 3 gerezd
étolaj 100 ml
majoránna, só, őrö

Elkészítés:
a brokkolit alaposan megmossuk, lecsorgatjuk és rózsáira szedjük. A szárát is felhasználjuk, kb. 2 cm-es darabokra vágjuk, majd enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk és 5-6 percig főzzük, leszűrjük, lecsorgatjuk. Az olajat felhevítjük, megpirítjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a kevés vízzel lazított paradicsompürét, kissé sózzuk, borsozzuk, és néhány percig forraljuk. Ezután beletesszük a brokkolit, egy csipet majoránnával ízesítjük és lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk, majd fedő nélkül besűrítjük. Csak forrón jó!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 7 éve

Brokkoli Orly módra:
200 g nyers, tisztított zöldséget számítunk fejenként, amelyet apróbb rózsákra szedünk. Enyhén sós vízben 4-5 percig előfőzzük, leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük. Sörtésztát készítünk és a korábban lisztbe forgatott brokkolirózsákat megmártjuk benne és forró, bő olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Itatóspapírra szedjük és melegen tálaljuk. Kitűnő gőzben párolva, különböző mártásokkal, például hollandi vagy Béarnaise-mártással.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 7 éve

Franciás brokkoli:
az angolos elkészítéshez hasonlóan 250-300 g nyers, tisztított zöldséget számítunk fejenként, amelyet apróbb rózsákra szedünk. Enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Leszűrjük és forró vajra dobjuk, sóval, borssal és ízlés szerint egyéb fűszerekkel, fedő alatt puhára, rövid lére pároljuk.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 7 éve

Angolos brokkoli:
általában 250-300 g nyers, tisztított zöldséget számítunk fejenként, amelyet apróbb rózsákra szedünk. Enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük és tálaláskor olvasztott vajjal meglocsoljuk. A főzőleve levesek, mártások készítéséhez kitűnő alapanyag!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna írta 8 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

Csirke húsleves cérnametélttel és sok zöldséggel, diós kifőtt ...

Kőszeghy Anna írta 9 órája a(z) Gyömbéres narancsos sárgarépa krémleves képhez:

Gyomberes_narancsos_sargarepa_kremleves_2113980_7193_s

Éva köszönöm szépen a jókívánságot! A gyömbér miatt ...

burger eva írta 10 órája a(z) Gyömbéres narancsos sárgarépa krémleves képhez:

Gyomberes_narancsos_sargarepa_kremleves_2113980_7193_s

Mind a kettőtöknek gyógyulást kívánok. Azt hiszem kevesen ...

burger eva írta 10 órája a(z) Banános tekercs képhez:

Bananos_tekercs_2113701_8507_s

Köszönöm a hozzászólást. Jól sikerült és hamar elfogyott.

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Gyömbéres narancsos sárgarépa krémleves képhez:

Gyomberes_narancsos_sargarepa_kremleves_2113980_7193_s

Gizike köszönöm szépen a hozzászólást! Most kicsit...

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Kocsonyáim képhez:

Kocsonyaim_2114041_9678_s

Fincsi lehetett! Gratulálok, jól sikerült! Sajnos rajtam kívül...

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Brokkoli leves képhez:

Brokkoli_leves_2114040_4669_s

Marcsi az egyik kedvencemet hoztad!Művészien tálaltad! ...

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Sült hús gyümölcsökkel képhez:

Sult_hus_gyumolcsokkel_2114039_4696_s

HŰŰŰ!-de guszta tálat készítettél Barátnőm! Örülök, ...

Fejér Gizella írta 1 napja a(z) Kocsonyáim képhez:

Kocsonyaim_2114041_9678_s

Ismét finom és kivánatos kocsonyát főztél Marcsi ,úgy ...

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Gyömbéres narancsos sárgarépa krémleves képhez:

Gyomberes_narancsos_sargarepa_kremleves_2113980_7193_s

Marcsi köszönöm szépen a hozzászólást! Remélem már ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu