Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát [Törölt felhasználó] indította 11 éve
Brokkoli
A brokkoli Dél-Európából származik és már a régi rómaiak is ismerték. A keresztesvirágzatúak (Cruciferae) családjába tartozik, tehát rokonai a karfiol, kelbimbó, káposztafélék. Igazi szezonja novembertől márciusig tart, de a hűtőiparnak köszönhetően egész évben fogyaszthatjuk.
Kitűnő C-vitamin-, folsav- és ß-karotin-forrás, így joggal foglal el méltó helyet a rákprevenciós étrendben, sok más társával együtt. De ott a helye az indolszármazék-tartalmánál fogva is. Minél sötétebb zöld vagy kékeszöld a virágzata, annál több C-vitamint és ß-karotint tartalmaz. Kiemelendő továbbá a benne lévő tokoferol (E-vitamin), niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is. Azonban az ételkészítés során a vitaminok nagy része sérül, így a C-vitamin-veszteség kb. 35-40% pároláskor és 20-30% fagyasztás során. A rákprevenciós étrenden túl az energiaszegény (100 g brokkoli energiatartalma 24 kcal /100 kJ), rostdús étrend gerincét is alkothatja. Ellenben mint puffasztó zöldségfélét, nem alkalmazhatjuk epe- és bélbetegek diétájában. Alacsony a fehérje- (3,3 g/100 g), a zsiradék- (0,2 g/100 g) és a szénhidráttartalma (2,1 g/100 g) is.
A brokkoli jellemző vitaminjainak mennyisége (100 g zöldségben)
Tokoferol / E-vitamin 2,0 mg
B1-vitamin 100 ľg
B2-vitamin 210 ľg
Niacin 1,00 mg
Pantoténsav 1,3 mg
Folsav 33,3 ľg
C-vitamin 110 mg
Vásárlásnál csak az élénkzöld színűt válasszuk. Akkor friss, ha a szára ropogós, könnyen törik. A hűtőszekrény zöldségtárolójában tartsuk és csak a felhasználás előtt mossuk meg. Felhasználhatjuk friss, mélyhűtött, nyers vagy hőkezelt formában is. Más zöldségfélékhez hasonlóan gyorsan, folyó víz alatt mossuk meg, soha ne áztassuk! Mindig győződjünk meg arról, hogy a brokkolirózsák között nem bújik meg "hívatlan vendég". Üdezöld marad, ha a főzés kezdetekor egy késhegynyi szódabikarbónát adunk hozzá. Szintén praktikus, ha kuktában készítjük el, hiszen így a zöldség vitamintartalmát megóvjuk azáltal, hogy a főzési idő lecsökken. Vigyázzunk, hogy sohase főzzük túl puhára! Egyaránt ismert hazánkban leves formájában, saláta-alapanyagként (a zsenge zöldség akár nyersen is felhasználható), köretként különböző formában, illetve elkészíthetjük húspótló fogásként. A brokkoliszárak meghámozva és feldarabolva spárga helyett is használhatók, akár lepények töltelékébe is. Köretként elkészíthetjük angolosan, franciásan, Orly módra, gratinálva, rántva, felfújtként.
Hozzászólások eddig: 6
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Én nagyon szeretem, a családom nincs oda érte, pedig sokféleképpen lehet készíteni.Ezek a receptek is nagyon jók!
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Brokkoli paradicsommártásban
brokkoli (friss vagy
mélyhűtött) 2,5 kg
paradicsompüré 125 g
fokhagyma 3 gerezd
étolaj 100 ml
majoránna, só, őrö
Elkészítés:
a brokkolit alaposan megmossuk, lecsorgatjuk és rózsáira szedjük. A szárát is felhasználjuk, kb. 2 cm-es darabokra vágjuk, majd enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk és 5-6 percig főzzük, leszűrjük, lecsorgatjuk. Az olajat felhevítjük, megpirítjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a kevés vízzel lazított paradicsompürét, kissé sózzuk, borsozzuk, és néhány percig forraljuk. Ezután beletesszük a brokkolit, egy csipet majoránnával ízesítjük és lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk, majd fedő nélkül besűrítjük. Csak forrón jó!
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Brokkoli Orly módra:
200 g nyers, tisztított zöldséget számítunk fejenként, amelyet apróbb rózsákra szedünk. Enyhén sós vízben 4-5 percig előfőzzük, leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük. Sörtésztát készítünk és a korábban lisztbe forgatott brokkolirózsákat megmártjuk benne és forró, bő olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Itatóspapírra szedjük és melegen tálaljuk. Kitűnő gőzben párolva, különböző mártásokkal, például hollandi vagy Béarnaise-mártással.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Franciás brokkoli:
az angolos elkészítéshez hasonlóan 250-300 g nyers, tisztított zöldséget számítunk fejenként, amelyet apróbb rózsákra szedünk. Enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Leszűrjük és forró vajra dobjuk, sóval, borssal és ízlés szerint egyéb fűszerekkel, fedő alatt puhára, rövid lére pároljuk.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Angolos brokkoli:
általában 250-300 g nyers, tisztított zöldséget számítunk fejenként, amelyet apróbb rózsákra szedünk. Enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük és tálaláskor olvasztott vajjal meglocsoljuk. A főzőleve levesek, mártások készítéséhez kitűnő alapanyag!
Kőszeghy Anna írta 20 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Spárgás zöldborsó leves, fokhagymás ...
Kőszeghy Anna írta 22 órája a(z) Spárgasípok rántva képhez:
Marcsikám köszönöm a kedves hozzászólást! Alig vártam, hogy...
Kőszeghy Anna írta 23 órája a(z) Fokhagymás rántott tarja képhez:
Barátnőm köszönöm a hozzászólást! Puszi.
Kőszeghy Anna írta 23 órája a(z) Káposztás cvekedli képhez:
Marcsi köszönöm a hozzászólást! Most különösen ...
Kőszeghy Anna írta 23 órája a(z) Csokikrémes szeletek képhez:
Barátnőm szép szeleteket hoztál! Nagyon finom lehetett! A...
Kőszeghy Anna írta 23 órája a(z) Sertéspörkölt Nokedlival képhez:
Marcsikám nagyon gusztán néz ki, már régen volt nálunk, meg...
Kőszeghy Anna írta 23 órája a(z) Minesztrone leves képhez:
Marcsi már többször szemeztem ezzel a levessel, de még nem ...
Domján Mária 1 napja új képet töltött fel:
Domján Mária 1 napja új képet töltött fel:
Domján Mária 1 napja új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás