Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát [Törölt felhasználó] indította 11 éve
A szelídgesztenye táplálkozástani értékei, hatásai
A gesztenyegyümölcs antioxidáns hatású, ”sejtvédő” E vitaminban gazdag és a belőle készített hagyományos gesztenyemassza, -püré is számottevő mennyiséget tartalmaz ebből az értékes vitaminból. Ez a mennyiség a gesztenyét kiemeli ebből a szempontból a gyümölcsök csoportjából – ahová táplálkozástanilag sorolják.
A többi gyümölccsel összehasonlítva azt találjuk, hogy meglehetősen magas a gesztenyében az úgynevezett vízben oldódó vitaminok közül a B1 vitamin (tiamin), a B2 vitamin (riboflavin), valamint a B6 vitamin (piridoxin) mennyisége is.
Kevéssé ismert, hogy „gyümölcshöz méltóan” a C vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas érték.
A gesztenye 100 grammonként 20 mg nátriumot, 553 mg káliumot, 94,6 mg kalciumot és 90 mg foszfort tartalmaz. Ezek az ásványi anyag- értékek is a legtöbb gyümölcshöz képest kimagaslóak, ami csak részben tudható be a többi gyümölcsénél magasabb szárazanyagtartalomnak.
Zsiradékot a gesztenye és a gesztenyemassza, -püré csak nyomokban, koleszterint pedig egyáltalán nem tartalmaz, ellenben nyersrosttartalma magas, ennek is az ún. élelmirost hányada jelentős. Ezek a táplálékban lévő emészthetetlen poliszaharidok, melyek az emésztő enzimek hatásával szemben ellenállóak. A vastagbél baktériumai részlegesen bontják ugyan a rostokat, de ezek a poliszaharidok gyakorlatilag alig hasznosulnak. Élettani hatásuk szerteágazó, a vízben oldhatatlan (pl. cellulóz) összetevők többek között csökkentik az éhségérzetet, elősegítik a jó bélműködést. Magas szénhidráttartalmának köszönhetően étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona- és burgonyaféléket. A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában, amely a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője.
A fentiek alapján vitathatatlan, hogy az egészséges táplálékok között kell a gesztenyét emlegetnünk. Ez a cukor hozzáadása nélkül készült, illetve az édesítőszeres gesztenyepüré-változatra hatványozottan igaz.
Fontos megjegyezni, hogy a fenti értékek a gesztenyegyümölcs feldolgozása, a -massza, -püré gyártás során sem változnak számottevően.
Gesztenye tápértékei (magyar).jpg
Forrásként szolgált: Dr. Bíró György, Dr. Lindner Károly Tápanyagtáblázat c. könyve
Hozzászólások eddig: 19
Domján Mária üzente 11 éve
Szász ilucika üzente 11 éve
Hiszitek vagy nem, én még nem ettem szelid gesztenyét, csak masszát. Felénk nem igen gyakori.
P.ilike
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Imádom a szelíd gesztenyét, az idén nem ettünk.Nagyon borsos ára volt a zöldségesnél /2000 Ft/.Ez a recept nagyon jó!
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Csirkemell erdőkerülő módra
Bevezető:
Akárcsak egy jól menő étterem étlapján. A csirkemell erdőkerülő módra nem csak neve alapján kerülhetne be oda, hiszen íze is kiváló. Elkészíteni nehezebb, magas fokú koncentráció szükséges hozzá, ám megéri, az ebéd után sok hálás köszönetet fogadhat a szakács.
Hozzávalók:
4 csirkemell
ízlés szerint só, őrölt fehér bors
egy csipet oregano
40 dkg mag nélküli aszalt szilva
4 dl vörösbor
4-5 dkg vaj
25 dkg natúr gesztenye-szemek
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál konyak
2 kiskanál étkezési burgonyakeményítő
2 csapott kiskanál frissen reszelt gyömbér
2 mokkáskanál só
8 evőkanál olaj
Elkészítés:
A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, megmossuk, leszárogatjuk, félbevágjuk. Így lesz négy adag belőle. Sóval, borssal és oreganoval bedörzsöljük és fóliával letakarva, hűtőben 3-4 órát pihentetjük. Az aszalt szilvát a vörösborba áztatjuk. Közben a gesztenye-szemeket az olvasztott vajban aranysárgára pirítjuk, az aszalt szilvát is rászórjuk, 2-3 percig tovább pirítjuk. A cukorral meghintjük és megvárjuk, amíg 2-3 perc elteltével karamellizálódni kezd. A konyakkal és az aszalt szilváról leszűrt borral felengedjük. Ekkor a gyömbérrel és a sóval fűszerezzük. A keményítőt egy kevés vízzel elkeverjük, a ragura öntjük. 1-2 percnyi forralás alatt kellően besűrűsödik, utána a tűzről levesszük. A befűszerezett csirkemellet az olajban oldalanként kb. 3-3 perc alatt megsütjük. Tálaláskor felszeleteljük és az aszalt szilvás - gesztenyés raguval leöntjük, így készül a csirkemell erdőkerülő módra.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
rédli zsuzsanna üzente 11 éve
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Gesztenye likőr
30 db gesztenye kibontva, meghámozva (körülbelül fél kiló hámozott súly)
15 dkg cukor
500 ml konyak
200 ml víz
Tegyük a vízbe a gesztenyét és lassú tűzön főzzük kb. 10 percig kevergetés nélkül, nehogy összetörjenek. Ezután merjük ki a lábasból a gesztenyéket, de csak addig, amíg feloldjuk a vízben a cukrot, majd ebben főzzük még kb. 5 percet. Ágyazzuk meg a főtt gesztenyékkel egy széles szájú, méretes befőttes üveg alját, öntsük rá a cukros vizet, majd a konyakot. Fedjük le, tegyük a kamrába, és várjunk. Úgy két hétig. Ezután palackba szűrhetjük a likőrünket, amin kellemesen érződik majd a gesztenye íze. A likőr bezavarosodhat egy kicsit, de ez nem befolyásolja az ízét. A gesztenyéket meg ne a család aprajának kínáljuk majszolásra, mert elég ütősek lesznek. Kínálhatjuk valami „felnőtt” desszert, de akár hús mellé is.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Gesztenyével töltött pulyka (10 személyre)
A gesztenyével töltött pulyka igazi ünnepi fogás, amit nagy társaságoknak érdemes készíteni.
A töltelékhez ismét sült gesztenyét készítünk, amit aztán tejben puhára főzünk. 60 dkg sertéshúst finomra darálunk, majd 10 dkg vaj és 3 tojás habos keverékéhez adjuk. Ehhez jön a gesztenye és 3 darab tejbe áztatott, majd kinyomkodott zsemle. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Az összedolgozott tölteléket egy 5 kilós pulyka hasüregébe töltjük, amit cérnával erősen bevarrunk. A madár mellére füstölt szalonna lapokat erősítünk zsineggel – ezeket kicsivel a sütés vége előtt eltávolítjuk. A pulykát közép meleg sütőben, saját zsírjával locsolgatva puhára sütjük. 30 perc pihentetés után tálaljuk.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Gesztenye bonbon
Szellemes és rendkívül egyszerűen elkészíthető desszert.
50 dkg háztartási kekszhez 15 dkg porcukrot szitálunk, 20 dkg puha vajat adunk hozzá majd 25 dkg gesztenyemasszát. Szép lassan annyi tejet öntünk a keverékhez, hogy egy jól formázható, egynemű masszát kapjunk. Ízlés szerint rummal ízesítjük. Gesztenye nagyságú golyókat formázunk belőle, amit aztán olvasztott csokoládéba mártunk – de nem az egészet, hogy maradjon egy kis világos rész a vadgesztenye úgy nevezett pecsétjének. A kész gesztenyéket bonbonos papíron kínálhatjuk.
Garáz József 16 órája új képet töltött fel:
Garáz József 1 napja új képet töltött fel:
Garáz József írta 1 napja a(z) Virslis tésztasaláta. képhez:
Anna! Ezt megint Nellike találta meg és Ő kérte hogy a Mama ...
Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna 2 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Vörös lencse főzelék, tojás ropogós (fasírt).
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Virslis tésztasaláta. képhez:
József finom salátát hoztál! Én is szeretem a majonézes ...
Garáz József 2 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Fahéjas mikrós sült alma képhez:
Ezt a finom és egyszerű desszertet most készítettem ...
Kőszeghy Anna 4 napja új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás