Finomságok Konyhája: Így készül a chutney

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2142 fő
  • Képek - 13005 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2142 fő
  • Képek - 13005 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2142 fő
  • Képek - 13005 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2142 fő
  • Képek - 13005 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Így készül a chutney

12 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás

A chutney  ( csátni) egy Ázsiai eredetű étel, amelyet ma már az egész világon ismernek. Nagyon finom így érdemes itthon is kipróbálni a konyhában.

 

A chutney eredetileg Indiából származik, de az Angolok  a gyümölcsből készült fűszeres krém megnevezésére használják.

A chutney gyümölcsből, ecetből, cukorból és különböző fűszerekből készül, állaga a lekvárhoz hasonlít. Ázsiában van édes és savanyú mártás is, ezeket a húsokhoz, halételekhez, rizshez vagy tésztához kínálják. Ha itthon szeretnénk egy új ízt kipróbálni, vagy egy új izgalmas étellel meglepni a családot próbáljuk ki a saját készítésű chutneyt.

Amire szükségünk lesz:

Egy konyhai mérleg, egy mérő pohár, jó minőségű friss gyümölcs, cukor, ecet, fűszereke, a paszta főzéséhez edény, műanyag főzőkanál, befőttes üveg, celofán.

A chutney alap ízét a cukor és az ecet határozza, meg ettől függ, hogy édes vagy savanyú lesz. Az ecet is lehet az íz kombinációk alapja, használhatunk almaecetet, fehérbor ecetet, vagy épp gyümölcsecetet.

Cukornál használhatunk sima fehér cukrot, de még jobb ízt ad a chutneynak a barnacukor, vagy a nádcukor. Ezen kívül ízesíthetünk még vörös és fokhagymával is, és a fűszerekkel is variálhatunk kedvünkre.

Az Ázsiai konyhában és más országokban is leggyakrabban a chutney ananászból, almából, barackból, banánból, mangóból, szilvából, és birsalmából készül, de több féle gyümölcsöt is kevernek.

Íme, néhány chutney recept:

Ananász chutney:

Hozzávalók:

1 nagy ananász, 150g hagyma, 2 citrom leve és héja, 1 dl almaecet, 2 teáskanál rum, 150g barnacukor, kevés bors, és kevés szegfűszeg.

Az ananász hámozzuk meg a fás részeket vágjuk ki, és a húsát kis kockára vágjuk fel. A hagymát is hámozzuk meg és vágjuk fel, a citromot mossuk meg, a héját reszeljük, le a nyomjuk ki a levét. Minden hozzávalót tegyünk bele egy lábosba, és főzzük állandó keverés mellett forrásig. Ezután a lángot vegyük le közepesre, és így főzzük fedő nélkül kb. 25 percig, amíg a massza besűrűsödik. Ízesítsük fűszerekkel ízlés szerint, majd forrón töltsük tiszta jól záródó üvegekbe.

Mangós-őszibarackos chutney

Hozzávalók:

3 érett mangó, 1 kg őszibarack, 250g barna vagy nádcukor, 0,25 l fehérborecet,1 nagy hagyma, 1 pepperoni paprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 citrom, kis teáskanál fahéj, őrölt szegfűszeg, fűszersó, Cayenne bors.

A mangókat és a barackokat meghámozzuk, a magot kiszedjük, és a gyümölcshúst apró darabokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát is megtisztítjuk, és apró darabokra vágjuk, majd a paprikát is feldaraboljuk. A citromot meghámozzuk, és a húsát kis kockára vágjuk. Az összes hozzávalót egy lábosba tesszük, és állandó kevergetés mellett 30 percig forraljuk. Amikor besűrűsödik, lekapcsoljuk a gázt és a forró masszát üvegekbe öntjük és lezárjuk.


Almás-körtés chutney

Hozzávalók:

4 alma, 4 körte, citromos víz, 1 narancs,1 citrom, 150g barna vagy nádcukor, 0,125 l víz, 1 dl almaecet, 150 g mazsola, só.

Az almát és a körtét meghámozzuk, magházukat kiszedjük, és a húsát felkockázzuk. A barnulás ellen tegyük citromos vízbe. A citromot és narancsot meghámozzuk, és gyümölcshúst felkockázzuk. 2-2 almát és körtét külön mixerben összepépesítünk, majd cukorral, vízzel és ecettel fél óráig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd.

Eközben a másik két almát és körtét felvágjuk vékony szeletekre, majd hozzáadjuk a masszához a mazsolával együtt és még 5 percig együtt forraljuk. Ezután ízlés szerint sóval, cukorral vagy fahéjjal ízesítjük, és forrón üvegekbe töltjük.

Címkék: a chutney ( csátni)

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Nagyon jó!
Köszönöm Erika a bejegyzést.
Élni fogok vele.
Mi hamarább készítek én is.
Üdvözöllek:Edit.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Garáz József 14 órája új képet töltött fel:

Almas_lepeny__sajat_termesu_eva_almabol_2198672_1002_s

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

Kaposztashus_2198661_5277_s

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Palóc leves-mármegint képhez:

Paloc_levesmarmegint_2198632_3567_s

Már megint főztem palóc levest, és feltöltöttem sokadiknak,...

Kőszeghy Anna 4 napja új képet töltött fel:

Paloc_levesmarmegint_2198632_3567_s

Kőszeghy Anna írta 5 napja a(z) Tojás pörkölt nokedlivel. képhez:

Tojas_porkolt_nokedlivel_2198550_1384_s

Kedves József! Sajnálom, hogy vizsgálatokra kell járnotok...

Kőszeghy Anna írta 5 napja a(z) Pulyka nyak burgonyával. képhez:

Pulyka_nyak_burgonyaval_2198621_9908_s

József kedvemre való-finom ételt hoztál! Gratulálok!- ...

Garáz József 5 napja új képet töltött fel:

Pulyka_nyak_burgonyaval_2198621_9908_s

Garáz József írta 5 napja a(z) Tojás pörkölt nokedlivel. képhez:

Tojas_porkolt_nokedlivel_2198550_1384_s

Kedves Anna4 sajnos nem igazán mondható az hogy jól ...

Kőszeghy Anna írta 6 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: tejfölös karalábé leves, fokhagymás...

Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Ősszibarack krémleves, tejszínes, sajtos-...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu