Finomságok Konyhája: Így készül a chutney

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12854 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12854 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12854 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12854 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Így készül a chutney

11 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás

A chutney  ( csátni) egy Ázsiai eredetű étel, amelyet ma már az egész világon ismernek. Nagyon finom így érdemes itthon is kipróbálni a konyhában.

 

A chutney eredetileg Indiából származik, de az Angolok  a gyümölcsből készült fűszeres krém megnevezésére használják.

A chutney gyümölcsből, ecetből, cukorból és különböző fűszerekből készül, állaga a lekvárhoz hasonlít. Ázsiában van édes és savanyú mártás is, ezeket a húsokhoz, halételekhez, rizshez vagy tésztához kínálják. Ha itthon szeretnénk egy új ízt kipróbálni, vagy egy új izgalmas étellel meglepni a családot próbáljuk ki a saját készítésű chutneyt.

Amire szükségünk lesz:

Egy konyhai mérleg, egy mérő pohár, jó minőségű friss gyümölcs, cukor, ecet, fűszereke, a paszta főzéséhez edény, műanyag főzőkanál, befőttes üveg, celofán.

A chutney alap ízét a cukor és az ecet határozza, meg ettől függ, hogy édes vagy savanyú lesz. Az ecet is lehet az íz kombinációk alapja, használhatunk almaecetet, fehérbor ecetet, vagy épp gyümölcsecetet.

Cukornál használhatunk sima fehér cukrot, de még jobb ízt ad a chutneynak a barnacukor, vagy a nádcukor. Ezen kívül ízesíthetünk még vörös és fokhagymával is, és a fűszerekkel is variálhatunk kedvünkre.

Az Ázsiai konyhában és más országokban is leggyakrabban a chutney ananászból, almából, barackból, banánból, mangóból, szilvából, és birsalmából készül, de több féle gyümölcsöt is kevernek.

Íme, néhány chutney recept:

Ananász chutney:

Hozzávalók:

1 nagy ananász, 150g hagyma, 2 citrom leve és héja, 1 dl almaecet, 2 teáskanál rum, 150g barnacukor, kevés bors, és kevés szegfűszeg.

Az ananász hámozzuk meg a fás részeket vágjuk ki, és a húsát kis kockára vágjuk fel. A hagymát is hámozzuk meg és vágjuk fel, a citromot mossuk meg, a héját reszeljük, le a nyomjuk ki a levét. Minden hozzávalót tegyünk bele egy lábosba, és főzzük állandó keverés mellett forrásig. Ezután a lángot vegyük le közepesre, és így főzzük fedő nélkül kb. 25 percig, amíg a massza besűrűsödik. Ízesítsük fűszerekkel ízlés szerint, majd forrón töltsük tiszta jól záródó üvegekbe.

Mangós-őszibarackos chutney

Hozzávalók:

3 érett mangó, 1 kg őszibarack, 250g barna vagy nádcukor, 0,25 l fehérborecet,1 nagy hagyma, 1 pepperoni paprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 citrom, kis teáskanál fahéj, őrölt szegfűszeg, fűszersó, Cayenne bors.

A mangókat és a barackokat meghámozzuk, a magot kiszedjük, és a gyümölcshúst apró darabokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát is megtisztítjuk, és apró darabokra vágjuk, majd a paprikát is feldaraboljuk. A citromot meghámozzuk, és a húsát kis kockára vágjuk. Az összes hozzávalót egy lábosba tesszük, és állandó kevergetés mellett 30 percig forraljuk. Amikor besűrűsödik, lekapcsoljuk a gázt és a forró masszát üvegekbe öntjük és lezárjuk.


Almás-körtés chutney

Hozzávalók:

4 alma, 4 körte, citromos víz, 1 narancs,1 citrom, 150g barna vagy nádcukor, 0,125 l víz, 1 dl almaecet, 150 g mazsola, só.

Az almát és a körtét meghámozzuk, magházukat kiszedjük, és a húsát felkockázzuk. A barnulás ellen tegyük citromos vízbe. A citromot és narancsot meghámozzuk, és gyümölcshúst felkockázzuk. 2-2 almát és körtét külön mixerben összepépesítünk, majd cukorral, vízzel és ecettel fél óráig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd.

Eközben a másik két almát és körtét felvágjuk vékony szeletekre, majd hozzáadjuk a masszához a mazsolával együtt és még 5 percig együtt forraljuk. Ezután ízlés szerint sóval, cukorral vagy fahéjjal ízesítjük, és forrón üvegekbe töltjük.

Címkék: a chutney ( csátni)

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Nagyon jó!
Köszönöm Erika a bejegyzést.
Élni fogok vele.
Mi hamarább készítek én is.
Üdvözöllek:Edit.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Garáz József 1 órája új képet töltött fel:

Virslis_tesztasalata_2191032_6902_s

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Fahéjas mikrós sült alma képhez:

Fahejas_mikros_sult_alma_2190991_7429_s

Ezt a finom és egyszerű desszertet most készítettem ...

Kőszeghy Anna 2 napja új képet töltött fel:

Fahejas_mikros_sult_alma_2190991_7429_s

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Spárgás zöldborsó leves, fokhagymás ...

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Spárgasípok rántva képhez:

Spargasipok_rantva_2190929_2684_s

Marcsikám köszönöm a kedves hozzászólást! Alig vártam, hogy...

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Fokhagymás rántott tarja képhez:

Fokhagymas_rantott_tarja_2190928_1250_s

Barátnőm köszönöm a hozzászólást! Puszi.

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Káposztás cvekedli képhez:

Kaposztas_cvekedli-001_2190878_9811_s

Marcsi köszönöm a hozzászólást! Most különösen ...

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Csokikrémes szeletek képhez:

Csokikremes_szeletek_2190933_2556_s

Barátnőm szép szeleteket hoztál! Nagyon finom lehetett! A...

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Sertéspörkölt Nokedlival képhez:

Sertesporkolt_nokedlival-001_2190932_9916_s

Marcsikám nagyon gusztán néz ki, már régen volt nálunk, meg...

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Minesztrone leves képhez:

Minesztrone_leves-001_2190930_1410_s

Marcsi már többször szemeztem ezzel a levessel, de még nem ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu